οργανα γυμναστικης

Ελλειπτικό, διάδρομος ή ποδήλατο γυμναστικής;

Το ελλειπτικό, ο διάδρομος και το ποδήλατο γυμναστικής ανήκουν στα αερόβια όργανα γυμναστικής. Τα αερόβια όργανα γυμναστικής είναι πολύ δημοφιλή. Αφού όχι μόνο βοηθούν στην καρδιοαναπνευστική υγεία του αθλητή αλλά και στην απώλεια θερμίδων μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Κάποιοι επιλέγουν να γυμνάζονται μόνο με αυτά. Ενώ κάποιοι άλλοι τα χρησιμοποιούν ως προθέρμανση και αποθεραπεία του προγράμματός τους με βάρη. Με σκοπό να συνδυάσουν την αύξηση του μυϊκού όγκου με τις καύσεις. Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται στους γυμναστές είναι ποιο από τα τρία όργανα, το ελλειπτικό, το ποδήλατο ή ο διάδρομος γυμναστικής είναι πιο αποτελεσματικό. Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί έτσι απλά, αφού είναι συνάρτηση ποικίλων παραγόντων ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Περισσότερα θα βρείτε στο online κατάστημα bbclub.gr

Ελλειπτικό μηχάνημα

Το ελλειπτικό φοβίζει συχνά πολλούς αρχάριους στο γυμναστήριο αφού θεωρείται αρκετά δύσκολο. Η αλήθεια είναι ότι οι κινήσεις του δεν είναι συνηθισμένες για το ανθρώπινο σώμα. Ως όργανο αερόβιας γυμναστικής σε σύγκριση με άλλα μπορεί να κουράσει γρήγορα. Ειδικά αν κάποιος δεν έχει ξανακάνει. Αυτό όμως έχει και τη θετική του όψη αφού μπορεί κανείς με το ελλειπτικό να κάψει πολλές θερμίδες, ειδικά αν έχει ρυθμίσει την αντίσταση σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, επειδή το ελλειπτικό αναγκάζει να κουνάμε και τα χέρια μας, γυμνάζει όλο το σώμα. Ενώ ταυτόχρονα δίνει και τη δυνατότητα για κινήσεις προς τα πίσω, οι οποίες είναι πολύ αποδοτικές για την εκγύμναση της γάμπας, των ραχιαίων και των γλουτών. Μετά από μερικές εβδομάδες το σώμα συνηθίζει και πλέον δεν μας κόβετε η ανάσα τόσο εύκολα.

Ελλειπτικό

Διάδρομος γυμναστικής

Οι διάδρομοι γυμναστικής είναι από τα πιο δημοφιλή όργανα στα γυμναστήρια και αυτό γιατί το τρέξιμο είναι μια πολύ φυσική άσκηση με φανατικούς φίλους (αλλά και εχθρούς). Όσοι τρέχουν μιλούν για τα εξαιρετικά οφέλη που βλέπουν στη φυσική τους κατάσταση αλλά και την ψυχολογία τους. Ενώ φυσικά είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το τρέξιμο καίει πολλές θερμίδες και βοηθάει ιδιαίτερα στο κάψιμο λίπους. Από την άλλη το τρέξιμο μπορεί να επιβαρύνει τα γόνατα και τη μέση. Όμως αυτό ισχύει κυρίως στους εξωτερικούς χώρους όπου ο δρόμος δεν είναι σταθερός. Αν ο διάδρομος γυμναστικής είναι τελευταίας τεχνολογίας και συντηρείται σωστά, είναι σίγουρα πιο προστατευτικός απέναντι στους κραδασμούς του τρεξίματος. Επιπλέον, οι σύγχρονοι διάδρομοι γυμναστικής έχουν το καλό ότι διαθέτουν μικρή τηλεόραση μπροστά τους ώστε να περνάει ευχάριστα η ώρα. Ενώ έχουν πολλές λειτουργίες για διάφορα είδη προπόνησης ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που επιθυμεί ο καθένας. Όπως για παράδειγμα ανηφορική διαδρομή ή υψηλή ταχύτητα ή απλό περπάτημα.

διαδρομος γυμναστικης

Ποδήλατο

Τα ποδήλατα γυμναστικής συνίστανται οπωσδήποτε σε αρχάριους αθλητές και όσους δεν θέλουν να κουραστούν πολύ. Σίγουρα, μπορούν και αυτά να μας βοηθήσουν να κάψουμε θερμίδες, όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο έντονο πρόγραμμα με μεγάλη αντίσταση. Πιο αποτελεσματικά είναι τα όρθια ποδήλατα γυμναστικής, ενώ τα καθιστά είναι ιδανικά για ήπια αεροβική άσκηση που δεν θα επιβαρύνει κανένα μέρος του σώματος πολύ πέρα από τα πόδια. Σε κάθε περίπτωση, το ποδήλατο χρειάζεται προσοχή για όσους έχουν προβλήματα στα γόνατα και καλό είναι να συνδυάζεται και με κάποια άλλης μορφής άσκηση για πιο καλές επιδόσεις.

ποδηλατο γυμναστικης