επαγγελματικος εξοπλισμος

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός των εστιατορίων

Συνήθως, η επιλογή του επαγγελματικού εξοπλισμού είναι ένα από τα τελευταία στάδια, αφού έχει προηγηθεί η επιλογή του χώρου και των επαγγελματιών που θα επανδρώσουν την επιχείρηση ή θα βρίσκονται στο παρασκήνιο οργανώνοντάς την.

 

μεταχειρισμενος επαγγελματικος εξοπλισμοςΑν, λοιπόν, έχετε βρει το χώρο και έχετε προσλάβει το προσωπικό, είναι καιρός να ασχοληθείτε με τον επαγγελματικό εξοπλισμό της επιχείρησής σας. Τι θα χρειαστείτε και κυρίως πόσο θα κοστίσει; Τα απαραίτητα αντικείμενα, που πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάθε εστιατόριο, είναι τα επαγγελματικά ψυγεία, οι κουζίνες, οι φούρνοι, τα πλυντήρια, ο εξαερισμός, οι νεροχύτες καθώς και διάφορες εξειδικευμένες συσκευές μαγειρικής. Τα επαγγελματικά ψυγεία ξεκινούν από περίπου 1000€ και κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη αλλά και τύπους, όπως ψυγεία- πάγκοι, ψυγεία- βιτρίνες και ειδικά ψυγεία για κάθε τρόφιμο, όπως επαγγελματικά ψυγεία για σαλάτες, πίτσες ή ψάρια. Οι κουζίνες και οι φούρνοι ξεκινούν επίσης από αντίστοιχα χρήματα και μπορούν να λειτουργούν με υγραέριο ή ηλεκτρικό. Επίσης, μπορούν να σας εξυπηρετούν για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα για το ψήσιμο πίτσας, οπότε σε αυτή την ειδική περίπτωση είναι πολύ χρήσιμοι για επιχειρήσεις εστίασης που ασχολούνται με συγκεκριμένο είδος φαγητού.

 

Τα πλυντήρια που θα χρειαστείτε ξεκινούν από 500€ αλλά μπορεί να φτάσουν και τα 10.000€ αν είναι εξειδικευμένα, όπως στην περίπτωση των πλυντηρίων λαχανικών. Ωστόσο, το πλυντήριο μαζί φυσικά με τους φούρνους αποτελεί βασική επένδυση για ένα εστιατόριο που θέλει να τηρεί  σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Ο εξαερισμός απαιτεί λιγότερα χρήματα, μιας και οι συσκευές που συντείνουν σε αυτόν το στόχο, όπως οι απορροφητήρες, οι αεροκουρτίνες και τα φίλτρα κυμαίνονται μεταξύ 100 και 300€. Περίπου τα διπλά χρήματα θα χρειαστεί να δαπανήσετε για να αγοράσετε νεροχύτες, επιφάνειες λάντζας και καταιωνιστήρες ανάλογα βέβαια με το υλικό, από το οποίο αυτά τα εξαρτήματα είναι φτιαγμένα.

 

Για τις εξειδικευμένες συσκευές μαγειρικής θα σας ενημερώσει ο σεφ που έχετε προσλάβει, αφού επαγγελματικα ψυγειαεκείνος γνωρίζει καλύτερα το πώς μαγειρεύει και τι ακριβώς χρειάζεται, για να επιτύχει τους στόχους του και να υλοποιήσει το μενού του. Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε αποστακτήριο, πλατό για ψήσιμο, μπλέντερ ή παστεριωτή αυγών. Οι συσκευές αυτές συχνά είναι πολύ ακριβές, όμως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την περίπτωση να αγοράσετε μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό. Αυτή η πιθανότητα είναι σωστή και για τις αγορές δευτερευόντων ειδών, όπως βιτρίνες προβολής, συσκευές ροφημάτων και ξύλινες κατασκευές για την παρουσίαση των φαγητών.

 

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αξιόπιστο και ελαφρά μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό, ο οποίος θα ρίξει το κόστος της αρχικής σας επένδυσης ακόμα και στο μισό. Αυτό που έχει σημασία είναι να ενημερωθείτε για την εγγύηση αυτού του εξοπλισμού, ώστε να γνωρίζετε πού επενδύετε τα χρήματά σας και για να μη βρεθείτε προ απροόπτου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να έχετε προϋπολογίσει επαρκώς τα χρήματά σας και να έχετε ερευνήσει με κάποιον ειδικό τις προοπτικές απόσβεσης στον κλάδο αλλά και την περιοχή, έτσι ώστε να αποφασίσετε σε τι βαθμό θέλετε να επενδύσετε στον επαγγελματικό εξοπλισμό και τι χρονικό ορίζοντα προσδοκάτε για αυτόν.