κλασικα επιπλα κουζινας

Κλασικά έπιπλα κουζίνας: 5 τάσεις από τα παλιά που επιστρέφουν δυναμικά

Το κλασικό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι διαχρονικό. Γι’ αυτό, παρόλο που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της μόδας οι μοντέρνες κουζίνες, τα κλασικά έπιπλα κουζίνας ποτέ δεν έγιναν παράταιρα. Αντίθετα, αποτελούσαν ανέκαθεν μια σταθερή επιλογή για όσους δεν ήθελαν να ξεφύγουν από την πεπατημένη. Μάλιστα, εδώ και λίγο διάστημα, ορισμένες τάσεις από τις παλαιότερες κουζίνες επανέρχονται και είναι vintage. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω μερικές από αυτές τις τάσεις που αποδεικνύουν ότι το κλασικό, ακόμα και όταν για λίγο καιρό φεύγει από το προσκήνιο, επανέρχεται τελικά με τον αέρα μιας άλλης εποχής που αγαπάμε πολύ.

Ανοιχτά ράφια

Θυμάστε τα ανοιχτά ράφια της γιαγιάς, όπου τοποθετούσε διαφόρων ειδών σκεύη και πιατικά; Σε ορισμένες αγροτικές και νησιωτικές κατοικίες, μάλιστα, συνήθιζαν να κρεμούν και κουρτινάκια, για να προστατεύουν από τη σκόνη το περιεχόμενο των ραφιών. Τα ανοιχτά ράφια επανέρχονται στη μόδα ως μια πολύ καλή εναλλακτική στα ντουλάπια, για να δώσουν αέρα και φως σε μια ανοιχτόκαρδη κουζίνα.

Μαρμάρινοι πάγκοι

Το μάρμαρο ήταν το απόλυτο υλικό για τις κουζίνες μερικές δεκαετίες πριν, κυρίως δε τη δεκαετία του ’80. Στην πορεία, κυριάρχησαν άλλα υλικά, όμως το μάρμαρο επιστρέφει. Είτε ως μαρμάρινος νεροχύτης αλλά κυρίως ως μαρμάρινος πάγκος προετοιμασίας του φαγητού, καταφέρνει να φέρει στην κουζίνα πολυτέλεια και μεγαλοπρέπεια με διακριτικό και κομψό όμως τρόπο.

επιπλο κουζινας με μαρμαρινο παγκο

Χρωματιστά ντουλάπια

Αν ρωτήσετε έναν διακοσμητή ποια είναι η επιτομή του ρετρό στις κουζίνες θα σας απαντήσει τα έντονα, φλούο χρώματα στα ντουλάπια. Τη δεκαετία του ‘50, την οποία αναβιώνει η ρετρό διακόσμηση, τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας είχαν το δικό τους χαρακτήρα με φωτεινά χρώματα, όπως πράσινο και κίτρινο. Σε πείσμα της μονοχρωμίας και των γήινων χρωμάτων που επικρατούν στις μοντέρνες κουζίνες, τα ντουλάπια αυτά μας φτιάχνουν τη διάθεση και μας γεμίζουν νοσταλγία.

Χάλκινες λεπτομέρειες

Το χρώμα του χαλκού μπορεί να θυμίζει κυρίως βιομηχανικό design, όμως ορισμένα εξαρτήματα σε μπρούτζο, όπως οι βρύσες και τα πόμολα, μας γυρνούν αρκετά χρόνια πίσω και ταιριάζουν πολύ όμορφα με κλασικές κουζίνες που αναζητούν την αίσθηση του vintage και το συνδυασμό του με τις τάσεις του σήμερα.

επιπλα κουζινας με χαλκινες λεπτομερειες

Πάγκοι με φυτά

Σίγουρα, θα έχετε μια μακρινή ανάμνηση από τη μητέρα ή τη γιαγιά σας να μαγειρεύει με διάφορα υλικά από τα γλαστράκια που είχε στην κουζίνα. Στην πορεία του χρόνου, οι γλάστρες μετακόμισαν στη βεράντα και σιγά σιγά η συνήθεια αυτή εγκαταλείφθηκε, αφού τα ντουλάπια γέμισαν βαζάκια με έτοιμα μπαχαρικά και αρωματικά. Η προσπάθειά μας, όμως, να φέρουμε λίγη φύση ξανά στα ασφυκτικά σπίτια των μεγαλουπόλεων επανέφερε αυτή την ωραία πρακτική. Δεν υπάρχει πιο ρομαντική και χαρούμενη κίνηση από το να μετατρέψετε το περβάζι του παραθύρου ή ένα μέρος του πάγκου της κουζίνας σε ένα μικρό περιβόλι με αρωματικά φυτά που θα μοσχοβολούν, όπως μέντα, δυόσμος και βασιλικός.

Για κλασικά έπιπλα κουζίνας επισκεφθείτε το www.gruppocucine.gr