Ζώντας με απινιδωτή καρδιάς: Τι να προσέξετε για μια φυσιολογική ζωή

Οι βηματοδότες και οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές διαρκούν γενικά 5 έως 7 χρόνια ή περισσότερο, ανάλογα με τη χρήση και τον τύπο της συσκευής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να ζήσετε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή με έναν απινιδωτή καρδιάς. Είναι απόλυτα λογικό να σας απασχολεί το κατά πόσο θα αλλάξει η ζωή σας μετά τη χειρουργική τοποθέτηση του απινιδωτή και καλό είναι να γνωρίζετε τα πάντα γύρω από αυτό. Ας δούμε αναλυτικά τι προφυλάξεις πρέπει να παίρνετε και τι ακριβώς να προσέχετε για τη σωστή χρήση του απινιδωτή.

Προφυλάξεις

Πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, οι συνήθεις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε, αν έχετε απινιδωτή, είναι οι ακόλουθες:

  • Είναι γενικά ακίνδυνο να περνάτε από το αεροδρόμιο ή άλλους ανιχνευτές ασφαλείας. Πάντως, ο φορητός ανιχνευτής μετάλλων δεν θα πρέπει να παραμένει πάνω από τον απινιδωτή για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο ή δύο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μαγνήτης μέσα στη συσκευή μπορεί προσωρινά να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του απινιδωτή.
  • Αποφύγετε μηχανές μαγνητικής τομογραφίας (MRI) ή άλλα μεγάλα μαγνητικά πεδία, γιατί μπορεί να επηρεάσουν τον προγραμματισμό ή τη λειτουργία του απινιδωτή. Συνήθως, υπάρχουν άλλες επιλογές για τη μαγνητική τομογραφία για άτομα με βηματοδότη ή απινιδωτή, αλλά εάν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι πρέπει να κάνετε σάρωση μαγνητικής τομογραφίας, συζητήστε το πρώτα με τον καρδιολόγο σας.
  • Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα είναι γενικά ασφαλή στη χρήση. Μια γενική οδηγία είναι να τα κρατάτε τουλάχιστον 15 εκατοστά από το σημείο εμφύτευσης του απινιδωτή. Αποφύγετε να έχετε το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη του στήθους στα πουκάμισα.
  • Τα ακουστικά MP3 player ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία της συσκευής σας σε πολύ στενή επαφή. Κρατήστε τα ακουστικά τουλάχιστον 3 εκατοστά μακριά από τη συσκευή. Μην τυλίγετε τα ακουστικά στο λαιμό σας και μην τα βάζετε στην τσέπη του στήθους.
  • Εάν πρόκειται να κάνετε χειρουργική επέμβαση από χειρουργό ή οδοντίατρο, ενημερώστε τον ότι έχετε εσωτερικό απινιδωτή. Ορισμένες διαδικασίες απαιτούν να απενεργοποιηθεί προσωρινά ο απινιδωτής ή να οριστεί σε ειδική λειτουργία. Αυτό θα καθοριστεί από τον καρδιολόγο σας. Η προσωρινή αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του απινιδωτή μπορεί να γίνει μη επεμβατικά, αλλά πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
  • Η θεραπευτική ακτινοβολία, όπως αυτή που χρησιμοποιείται για θεραπείες καρκίνου, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κυκλώματα της συσκευής. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τις αυξημένες δόσεις ακτινοβολίας. Ενημερώστε τον ογκολόγο ότι έχετε απινιδωτή ή βηματοδότη, πριν υποβληθείτε σε θεραπείες ακτινοβολίας.

Μπορώ να συμμετάσχω σε καθημερινές δραστηριότητες έχοντας απινιδωτή;

Μόλις εμφυτευτεί ο απινιδωτής, θα μπορείτε να κάνετε τις ίδιες δραστηριότητες που κάνουν όλοι οι άλλοι άνθρωποι στην ηλικιακή σας ομάδα. Η δραστηριότητα είναι συνήθως περιορισμένη μόνο όταν η τομή θεραπεύεται για περίπου 2 έως 3 εβδομάδες, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Έτσι, μπορείτε να αθλείστε, να βγαίνετε έξω, να δουλεύετε, να οδηγείτε και να έχετε σεξουαλικές επαφές. Κατά τη διάρκεια της άθλησης, το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην χτυπήσετε δυνατά το σημείο όπου βρίσκεται ο απινιδωτής.

Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι ο απινιδωτής μου λειτουργεί σωστά;

Παρόλο που η συσκευή σας είναι κατασκευασμένη για να διαρκεί 5 έως 7 χρόνια, θα πρέπει να την ελέγχετε τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά. Αυτή είναι και μία σημαντική διαφορά που θα έχει η ζωή σας σε σχέση με το διάστημα πριν τοποθετήσετε τον απινιδωτή. Ο γιατρός σας θα συστήσει τακτικούς ελέγχους της συσκευής σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Οποιεσδήποτε αλλαγές στη ρύθμιση της συσκευής πρέπει να πραγματοποιούνται αυτοπροσώπως, από εκπαιδευμένο ιατρό, χρησιμοποιώντας ειδικό πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Μάντζαρης ΑΕ για τις πολύτιμες συμβουλές.