Όλα όσα θα σας πει ο γυναικολόγος σας για την αποβολή

γυναικολόγος - χειρουργος μαιευτήρας - αποβολή -χειρουργείο

Αν και η αποβολή δεν επηρεάζει σοβαρά την υγεία της γυναίκας,  μπορεί να έχει σοβαρό συναισθηματικό αντίκτυπο σε εκείνη, καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία. Συνήθως, αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα χωρίς να επηρεάσει μια μελλοντική κύηση.

Ως αποβολή ορίζεται η αυτόματη απώλεια του κυήματος πριν την 20ή εβδομάδα κύησης. Σχεδόν το 10-20% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, με το πραγματικό ποσοστό να είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε και τις αποβολές που συμβαίνουν πολύ νωρίς, όταν δηλαδή η γυναίκα δεν γνωρίζει καν ότι είναι έγκυος.γυναικολόγος - χειρουργος μαιευτήρας - αποβολή -χειρουργείο

Οι περισσότερες αποβολές –το 80% περίπου- συμβαίνουν τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και οφείλονται σε μία χρωμοσωματική ανωμαλία, ενώ εκείνες που συμβαίνουν μετά τις πρώτες 12 εβδομάδες, οφείλονται συνήθως σε ένα υποκείμενο πρόβλημα της μητέρας ή σε σοβαρό πρόβλημα του μωρού.

Συμπτώματα αποβολής

Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα αποβολής είναι η κολπική αιμορραγία, η οποία είναι διαφορετική σε κάθε γυναίκα. Πιθανόν να είναι κάποιες ελαφρές καφέ κηλίδες, ή αιμορραγία περισσότερη από της περιόδου, ή τυχόν και να δείτε πήγματα αίματος. Άλλα συμπτώματα αποβολής θα μπορούσαν να είναι οι κράμπες και οι πόνοι στη μέση ή στην πύελο. Ωστόσο, μερικές φορές δεν υπάρχουν καν συμπτώματα και μπορεί να διαπιστωθεί η αποβολή από ένα υπερηχογράφημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο ή χειρούργο μαιευτήρα σας.

Aντιμετώπιση αποβολής

Στην περίπτωση επαπειλούμενης αποβολής συνιστάται παρακολούθηση, κλινικοεργαστηριακός έλεγχος (Υπερηχογράφημα, β-χοριακή γοναδοτροπίνη), ανάπαυση της εγκύου και χορήγηση προγεστερινοειδών.  Αν η αποβολή είναι πλήρης δεν απαιτείται περαιτέρω αντιμετώπιση. Στην περίπτωση που δεν αποβάλλεται πλήρως το κύημα, γίνεται εκκένωση της μήτρας είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά με διενέργεια απόξεσης.

Μετά την αποβολή

Αν δεν αποφευχθεί η αποβολή και γίνει έλεγχος της μήτρας και καθαρισμός αυτής από τα υπολείμματα της εγκυμοσύνης (απόξεση). Μπορεί να υπάρξει μικρή κολπική αιμόρροια, όπως αυτή της περιόδου, για περίπου μια εβδομάδα ή δυο σε περίπτωση που η κύηση ήταν προχωρημένη. Αν όμως έχετε οποιαδήποτε επιπλοκή, όπως αιμορραγία ή σημάδια μόλυνσης (πυρετό ή δύσοσμα κολπικά υγρά) θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γυναικολόγο σας.

Επόμενη Εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες με ιστορικό αποβολής έχουν αυξημένες πιθανότητες για επόμενη αποβολή. Ιδιαίτερα σε περίπτωση τριών ή περισσότερων διαδοχικών αποβολών, είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος όλων των αιτιών που μπορεί να τις προκαλούν. Σε περίπτωση που η αποβολή συμβαίνει πρώτη φορά, η πιθανότητα μιας επόμενης αποβολής είναι πολύ μικρή. Να υπενθυμίσουμε ότι αρκετές αποβολές του 1ου τριμήνου μπορεί να αποτελούν τυχαίο γεγονός ή να συμβούν λόγω μόλυνσης, η οποία με την ανάλογη θεραπεία γιατρεύονται και δεν επαναλαμβάνονται. Αν η αιτία της αποβολής δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία και το επιθυμείτε μπορείτε να προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη από τον αμέσως επόμενο κύκλο σας, αυτό θα σας βοηθήσει ψυχολογικά και θα αποφύγετε τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που φέρνει η αναμονή. Ωστόσο, κάποιες μελέτες καθιστούν απαραίτητη μία ορισμένη αποχή και θεωρούν καλό να αποφευχθεί μια εγκυμοσύνη για 3 με 6 μήνες λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας, προκειμένου να σας κατευθύνει επακριβώς ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.