Ο θεραπευτής της ψυχής σας

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι βρίσκεστε σε ένα σημείο, στο οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα προβλήματά σας και χρειάζεστε μια βοήθεια για να προχωρήσετε; Σίγουρα δεν είστε ο μόνος, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας (το ένα τέταρτο σύμφωνα με τελευταίες έρευνες) αντιμετωπίζει κάποιο είδος ψυχικού πάθους και επισκέπτεται έναν ψυχοθεραπευτή. Το φάσμα των ζητημάτων για τα οποία κάποιος περνά την πόρτα ενός ειδικού της ψυχής είναι ευρύ και συμπεριλαμβάνει διαταραχές όπως η κατάθλιψη, οι διατροφικές διαταραχές (βουλιμία και νευρική ανορεξία), η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κλπ. Παράλληλα, κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να συμβουλευθεί  έναν ειδικό και για άλλα θέματα που τον απασχολούν, όπως το τραυματικό σοκ από την απώλεια ενός ανθρώπου ή από έναν θάνατο, προβλήματα στις σχέσεις και προβληματικές συμπεριφορές όπως η αναβλητικότητα κλπ.

ψυχοθεραπείαΤι δουλειά κάνει, όμως, ένας ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής; Τις περισσότερες φορές, και ειδικά στη χώρα μας, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ψυχή είναι καλυμμένα με ένα πέπλο ταμπού και προκαταλήψεων. Οι ψυχίατροι, οι ψυχοθεραπευτές και οι ψυχολόγοι είναι δυστυχώς οι ευρέως αποκαλούμενοι «τρελογιατροί», τους οποίους πολλοί αποφεύγουν -ακόμη κι αν χρειάζονται. Κι όμως, εν έτει 2016, η ψυχοθεραπεία πρέπει να απελευθερωθεί από τα ταμπού που την βαραίνουν.

Οι ψυχοθεραπευτές ορίζουν την επιστήμη τους ως την επικοινωνία τους με έναν θεραπευόμενο ή μια ομάδα θεραπευομένων με στόχο την επίλυση προβλημάτων και διαταραχών. Ως κλάδος της επιστήμης της ψυχιατρικής, γεννήθηκε το 1879. Πατέρας της ήταν ο Wilhelm Wundt, ο οποίος ήταν αυτός που άνοιξε την πρώτη ψυχολογική κλινική. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη μέθοδο της επικοινωνίας μεταξύ των δύο μερών. Η επικοινωνία αυτή, όμως, δεν περιορίζεται σε μια απλή παροχή ανακούφισης ή παρηγοριάς ή στο να παρουσιάσει ο πάσχων το πρόβλημα που τον απασχολεί -αυτό άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί και με έναν καλό φίλο ή σύντροφο. Αυτή είναι και η διαφορά της επιστημονικής προσέγγισης από την απλή ψυχική ανακούφιση που προσφέρει ένας «δικός μας άνθρωπος». Η ψυχοθεραπεία φτάνει στη ρίζα του προβλήματος και στα πιο βαθιά επίπεδα αιτιολογίας των ψυχικών συμπτωμάτων.

Κύριοι στόχοι της ψυχοθεραπείας είναι από τη μια η εξέλιξη, η ωρίμαση και η ολοκλήρωση της ψυχής και από την άλλη η αντιμετώπιση και η αλλαγή των πεποιθήσεων που κρύβονται πίσω από τις διαταραχές. Μέσα από την επικοινωνία, ο ψυχοθεραπευτής ή ο ψυχίατρος με όπλο τις γνώσεις του βοηθά και κατευθύνει το θεραπευόμενο να έρθει ουσιαστικά αντιμέτωπος με τη ρίζα του προβλήματος που τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι του. Η ψυχοθεραπεία είναι μια κατάδυση στην ψυχή. Μια προσπάθεια να βγει κάποιος από την τρύπα που ο ίδιος άνοιξε για την ψυχή του. Στην ψυχοθεραπεία βρίσκουν θεραπεία οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ότι είναι εγκλωβισμένοι σε μια σκοτεινή τρύπα, παλεύουν και υποφέρουν από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής, όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, το άγχος και η διαχείριση άγχους, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κάποιες φοβίες όπως η αγοραφοβία κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί η τρύπα αυτή να σχηματίζεται από κάποιες παρελθοντικές καταστάσεις, από έντονα αρνητικές και ψυχοφθόρες προσωπικές ή/και επαγγελματικές σχέσεις ή από εθιστικές καταστροφικές συμπεριφορές.