Το κουτί της ψυχής σας

ψυχοθεραπεία

Η ψυχή ενός ανθρώπου είναι άβυσσος. Καθένας μας κρύβει μέσα του ιστορίες που τον πονάνε, φόβους ασυνείδητους και περιθωριοποιημένους, παιδικά τραύματα που γεννούν πόνο, θυμό και πάθος, αντιλήψεις και αναπαραστάσεις που πολλές φορές δύσκολα είναι «διαχειριστέα». Πολύτιμος βοηθός μπορεί να γίνει ο ψυχοθεραπευτής, ο οποίος με μέθοδό του την ψυχοθεραπεία είναι σε θέση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών και διαταραχών.

Όλο και περισσότεροι, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται το γραφείο ενός ειδικού. Όμως, δυστυχώς, παρά τη συνεχή επιστημονική πρόοδο, ακόμη και σήμερα οι ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως ταμπού και όχι σπάνια ως συνώνυμες της τρέλας. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές χαρακτηρίζονται με την ταμπέλα του τρελογιατρού, ενώ οι ίδιοι οι πάσχοντες είναι δακτυλοδεικτούμενοι ως προβληματικοί, αδύναμοι, επικίνδυνοι, ψυχοπαθείς και άτομα με σαθρό χαρακτήρα που μεταθέτουν στους άλλους τα προβλήματά τους. Make a short revew about http://willbecoded.ca/vancouver-adwords-campaign-management/. Will it help you somehow?

ψυχοθεραπείαΗ επιστημονική ερμηνεία του έργου που προσφέρει ένας ψυχοθεραπευτής, όμως, μπορεί να απελευθερώσει την επιστήμη από τα ταμπού και τις προκαταλήψεις. Η ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο, με στόχο να εκριζωθούν οι ρίζες πολλών διαταραχών. Βάση εκκίνησης της επιστήμης είναι η άποψη ότι για κάθε πάθος και διαταραχή δεν ευθύνεται το γεγονός που τα ενεργοποιεί αλλά ο τρόπος, η οπτική γωνία κάτω από την οποία εκλαμβάνεται και προσλαμβάνεται από το άτομο. Ο τρόπος αυτός καθορίζεται και επηρεάζεται από όσα σκέφτεται και πιστεύει γύρω από αυτό τα οποία και θεωρεί αλήθεια.

Οι ψυχοθεραπευτές, με θεωρητικό οπλοστάσιο τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας αλλά και την πείρα τους, βοηθούν το θεραπευόμενο να εντοπίσει αυτές τις πεποιθήσεις, να τις θέσει υπό εξέταση αν όντως είναι αλήθεια  και να τις αντισταθμίσει -αν δεν είναι αλήθεια- με άλλες πιο ευχάριστες απόψεις. Για αυτό και η ψυχοθεραπεία είναι αναμφισβήτητα η πλέον κατάλληλη μορφή θεραπείας σε πολλές ψυχικές διαταραχές όπως παραδείγματος χάριν στη διαχείριση άγχους, στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, στις διαταραχές πρόσληψης τροφής κλπ.

ψυχοθεραπείαΗ διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να γίνει πιο κατανοητή μέσω μιας οπτικοποίησής της. Πιο συγκεκριμένα, είναι το χέρι βοηθείας που χρειάζεται να πιάσει κάποιος όταν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια τρύπα και παλεύει με κάποιας μορφής βάρος, πάθος ή δυσλειτουργία. Το ίδιο χέρι βοηθείας έχει ανάγκη και κάποιος όταν για παράδειγμα αισθάνεται «κολλημένος» σε παρελθοντικές καταστάσεις, σε έντονα αρνητικές προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις ή σε εθιστικές συμπεριφορές (κάπνισμα, τζόγος κλπ). Και στις περιπτώσεις αυτές, η βοήθεια που προσφέρει ο ψυχοθεραπευτής-ψυχίατρος είναι καταλυτική. Η επικοινωνία είναι το κλειδί.

Η επικοινωνία κατά τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας στοχεύει στη «διόρθωση» των βαθύτερων αιτιών των ψυχολογικών προβλημάτων. Μέσω της επικοινωνίας και της συνεργατικής αναζήτησης, ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής εντοπίζει και εν συνεχεία καθοδηγεί το θεραπευόμενο να εκριζώσει τη ρίζα των πεποιθήσεων που του προκαλούν το πάθος. Η συστηματική και με ορθή καθοδήγηση εκρίζωση αυτών των πεποιθήσεων, μέσα από τη βοήθεια και την καθοδήγηση του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή εξουδετερώνει τις αρνητικές επιδράσεις αυτών, με αποτέλεσμα την ψυχική ευφορία, ισορροπία και γαλήνη.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής (Αθήνα, Δράκοντος 13 Καισαριανή) πιστεύει ότι «όλη κι όλη η φιλοσοφία ζωής που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος είναι ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσε» (Λιν Γιουτάνγκ). Και με αυτό το μότο πορεύεται στην επιστήμη της ψυχοθεραπείας και του Life coaching.