Ορθοπεδικά είδη: πώς θα διαλέξετε το σωστό αυχενικό κολάρο

αυχενικο κολαρο

Η στήριξη του αυχένα είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που ανακύπτουν στο σύγχρονο άνθρωπο και γι’ αυτό τα αυχενικά κολάρα είναι από τα συνηθέστερα ορθοπεδικά είδη. Τα προβλήματα στον αυχένα μπορεί να οφείλονται σε έντονη κούραση ή σε κάποιον τραυματισμό και τότε το κολάρο καλείται, όπως όλα τα ορθοπεδικά είδη, να συνδυάσει άνεση και αποτελεσματικότητα, ώστε να βελτιωθεί ή να θεραπευθεί το πρόβλημα. Αυτός επιτυγχάνεται μέσω της μετατόπισης του βάρους στο λαιμό αντί για τον αυχένα, ώστε να επουλωθούν τα τραύματα με την πάροδο του χρόνου. Το θέμα είναι ποιο αυχενικό κολάρο ταιριάζει σε εσάς. Όλα τα ορθοπεδικά είδη έχουν διάφορες διαβαθμίσεις ως προς την σκληρότητα και την προσαρμογή τους, οπότε και στα κολάρα δεν ενδείκνυνται όλα για όλους τους τύπους προβλημάτων. Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στα κολάρα είναι ο εργονομικός σχεδιασμός τους αλλά και το υλικό, από το οποίο είναι φτιαγμένα ανάλογα με την ορθοπεδική πάθηση που καλείστε να αντιμετωπίσετε. Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σας θα κληθείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα παρακάτω κολάρα, τα οποία ενδείκνυνται σε διαφορετικές περιπτώσεις:

Μαλακό κολάρο

Το μαλακό κολάρο είναι κατασκευασμένο από βισκόζη, ένα υλικό που είναι αντιαλλεργικό και δεν προκαλεί εφίδρωση. Λόγω της μαλακής του κατασκευής συνιστάται σε ήπιες περιπτώσεις αυχεναλγιών και κακώσεων, όπου το ζητούμενο είναι η βοηθητική στήριξη και η άνεση του ασθενούς. Συχνά το μαλακό κολάρο χρησιμοποιείται μετά την πολύχρονη χρήση κάποιου άλλου, σκληρού κολάρου.

κολαρο ορθοπεδικοΚολάρο Philadelphia

Τα κολάρα Philadelphia είναι φτιαγμένα από σκληρό αφρώδες υλικό και αποτελούνται από δύο μέρη που ενώνονται στα πλάγια με βέλκρο. Το πάνω μέρος του κολάρου στηρίζει την κάτω γνάθο και το κάτω μέρος επεκτείνεται στην άνω θωρακική μοίρα. Εξαιτίας του μεγέθους τους αυτά τα αυχενικά κολάρα περιορίζουν την κίνηση του αυχένα, αλλά για αυτό ακριβώς θεωρούνται τόσο αξιόπιστα και εφαρμόζονται συχνά κατά τη θεραπευτική περίοδο μετά από κάποια εγχείριση. Σταθεροποιούν τα κατάγματα στους σπονδύλους και μειώνουν τον πόνο λόγω κακώσεων και μυϊκής καταπόνησης.

Πλαστικό κολάρο

Τα πλαστικά κολάρα είναι πολύ σκληρά και είναι κατάλληλα για περιπτώσεις, στις οποίες η στιβαρή στήριξη είναι απαραίτητη για έναν τραυματισμένο αυχένα. Όσο πιο σκληρό το πλαστικό, τόσο πιο βαρύ είναι το τραύμα και άρα απαραίτητη η στήριξη. Γενικά, αυτά τα κολάρα προτείνονται από τους ορθοπεδικούς για βαριές θλάσεις, αυχενική δισκοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και σπονδυλοαρθροπάθεια. Τα πλαστικά κολάρα συνδυάζονται με άλλα ορθοπεδικά είδη, όπως αφρώδες μαξιλάρι, που είναι απαραίτητο στην πολύωρη και συνεχή χρήση, ώστε να νιώθει άνετα ο ασθενής.

Σταθεροποιητικά κολάρα

Τα σταθεροποιητικά κολάρα ενδείκνυνται σε πολύ σοβαρά τραύματα, εξαιτίας των οποίων ο αυχένας πρέπει να είναι απόλυτα ακίνητος, διότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος παράλυσης ή ακόμα και θανάτου. Παρέχουν γενικά καλή άνεση και βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη ή παιδικά σχέδια με ρυθμιζόμενο ύψος ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην πρώτη μετεγχειρητική περίοδο, την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αυχενικής μοίρας, τη σπονδυλοδεσία, τη σπονδυλική στένωση, τα κατάγματα οδόντα και ινιακών κονδύλων αλλά και τη δισκεκτομή.