Μπορούν να ισιώσουν τα δόντια μου αν είμαι ενήλικας;

orthomiras ορθοδοντικο ιατρειο, αόρατα σιδεράκια,ομορφο χαμόγελο

Στην εποχή μας, όπου η αισθητική και η εξωτερική εμφάνιση είναι το παν, δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που αναρωτιούνται, αν μπορούν να αποκτήσουν ένα όμορφο χαμόγελο και να βελτιώσουν έτσι δραματικά την εμφάνισή τους. Τι κι αν ως παιδιά δεν επισκέφθηκαν ποτέ τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό, τι κι αν τα δόντια τους είναι στραβά, η ορθοδοντική μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί να το θελήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα κάποια προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ορθοδοντική θεραπεία των ενηλίκων.

orthomiras ορθοδοντικο ιατρειο, αόρατα σιδεράκια,ομορφο χαμόγελο

Καταρχάς, στους ενήλικες έχει ολοκληρωθεί η εξέλιξη της γνάθου και των οστών της, οπότε συχνά ο ορθοδοντικός πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον γναθοχειρουργό, για να λυθούν κάποια ζητήματα σκελετικής φύσης. Αντίστοιχα, εκτός από το ζήτημα της γνάθου, υπάρχουν πάντα κάποια επιπλέον προβλήματα, όπως η επιβαρυμένη στοματική υγεία του ενήλικα σε αντίθεση με αυτή του παιδιού. Περιοδοντίτιδα, χαλασμένα δόντια, σφραγίσματα, γέφυρες, θήκες, απονευρωμένα δόντια ή ακόμα και έλλειψη δοντιών είναι ζητήματα που οι ορθοδοντικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά, όταν έρχονται σε επαφή με ενήλικες. Όλα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα ότι ο ασθενής θα πρέπει πρώτα να θεραπεύσει τα όποια προβλήματα σε έναν γενικό οδοντίατρο και μετά να προχωρήσει στην ορθοδοντική θεραπεία. Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τα προβλήματα να μη λυθούν ολοκληρωτικά και έτσι ο ορθοδοντικός να πρέπει να βρει ευφάνταστες λύσεις που θα του ανοίξουν το δρόμο να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Εκτός, όμως, από αυτά τα θέματα, η ορθοδοντική θεραπεία του ενήλικα είναι πιο απαιτητική επειδή προσανατολίζεται σε διακριτικούς μηχανισμούς, αφού για κάποιον που δεν είναι παιδί το να μην φαίνονται οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί είναι βασική επιθυμία. Ευτυχώς, υπάρχει λύση και σε αυτό το πρόβλημα, μιας και η αόρατη ορθοδοντική είναι πλέον γεγονός. Γλωσσικά σιδεράκια, σιδεράκια δηλαδή που μπαίνουν από την πίσω πλευρά της γλώσσας, αόρατα σιδεράκια, σιδεράκια δηλαδή που είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό, το οποίο είναι διαφανές και δεν αλλάζει χρώμα ούτε στους καπνιστές ή νάρθηκες, που τοποθετούνται στο στόμα του ασθενή μόνο κάποιες ώρες και στη συνέχεια αφαιρούνται, είναι μερικές μόνο από τις λύσεις που μπορεί να σας προτείνει ο ορθοδοντικός σας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι λύσεις υπάρχουν και σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό σας μπορείτε να αποκτήσετε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι σωστή ενημέρωση, πειθαρχία στις οδηγίες του γιατρού σας, άριστη στοματική υγιεινή και υπομονή. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και σίγουρα η ορθοδοντική θεραπεία του ενήλικα προχωράει πιο αργά σε σχέση με τα παιδιά, μιας και όλα τα προβλήματα θέλουν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να διορθωθούν. Ωστόσο, όταν αποκτήσετε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόσασταν, θα έχετε ξεχάσει τις ώρες που περάσατε στο ιατρείο, το κόστος της θεραπείας, τον ενδεχόμενο πόνο ή την ενόχληση καθώς και την αγωνία σας αν όλα θα πάνε καλά. Θα είναι σίγουρα από τις περιπτώσεις που θα σκεφτείτε ότι όλα αυτά άξιζαν, αφού τα ίσια δόντια μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του χαμόγελου και συνεπώς ολόκληρου του προσώπου.

 

Πηγή άρθρου: Dr. Δημήτριος Μοίρας