Οι ειδικότητες της οδοντιατρικής επιστήμης

Οδοντιατρική ορθοδοντική επιστήμη

Η οδοντιατρική επιστήμη θεωρείται από πολλούς ως ειδικότητα της ιατρικής, ενώ από κάποιους άλλους ως ξεχωριστός κλάδος που είναι πιο σύνθετος από μια απλή ειδικότητα. Στη δεύτερη άποψη συντείνουν οι πολλές και διαφορετικές ειδικεύσεις της οδοντιατρικής επιστήμης, οι οποίες διέπονται από τους δικούς τους κανόνες και στοχεύουν σε άλλο αποτέλεσμα η κάθε μία. Φυσικά, δεν αποκλείεται η μία ειδικότητα να βοηθά την άλλη, αφού η στοματική υγεία και το όμορφο χαμόγελο είναι το πρώτο και βασικότερο μέλημα κάθε οδοντιάτρου.

Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική είναι η μόνο αναγνωρισμένη ειδικότητα της οδοντιατρικής και έχει ως στόχο τη σωστή σύγκλειση των δοντιών. Μέσω της ορθοδοντικής θεραπείας θεραπεύονται προβλήματα σκελετικής και οδοντικής φύσης στις δύο γνάθους, επιτυγχάνεται η ορθή θέση σε κάθε δόντι και ο ασθενής έχει ένα όμορφο χαμόγελο, μιλάει με τέλεια άρθρωση, ενώ και η στοματική υγεία του βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και αποφεύγονται ποικίλα προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να λυθούν από άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες.

 

Περιοδοντολογία

Η περιοδοντολογία, όπως φανερώνει το όνομά της, ασχολείται με τους ιστούς γύρω από τα δόντια, δηλαδή τα ούλα. Οι συχνότερες παθήσεις των ούλων είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων. Με την κατάλληλη θεραπεία αποφεύγονται οι ενεργές μολύνσεις που δημιουργούνται από τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας και προστατεύεται η ρίζα του δοντιού.

 

Προσθετική

Ο κλάδος της προσθετικής ασχολείται με την αποκατάσταση της στοματικής κοιλότητας, όταν έχουν χαθεί τμήματα δοντιών ή ολόκληρα δόντια. Οι μηχανισμοί της μπορεί να είναι ακίνητοι, όπως στεφάνες, γέφυρες και όψεις, ή κινητοί, όπως οι οδοντοστοιχίες.

 

Εμφυτευματολογία

Η εμφυτευματολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία αφορά την τοποθέτηση στο στόμα εμφυτευμάτων, δηλαδή ομοιωμάτων ρίζας δοντιού στην περίπτωση που κάποιο δόντι έχει χαθεί. Συνήθως με αυτόν τον κλάδο ασχολούνται οι περιοδοντολόγοι, οι προσθετολόγοι και οι χειρουργοί στόματος.

 

Ενδοδοντία

Στην ενδοδοντική θεραπεία, όπως λέει και το όνομά της, γίνονται θεραπευτικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του δοντιού, στον πολφό. Αν ο πολφός έχει μολυνθεί από μικρόβια, τότε ο μόνος τρόπος να σωθεί το δόντι είναι η ενδοδοντική θεραπεία ή κατά το κοινώς λεγόμενο απονεύρωση.

 

Χειρουργική στόματος

Η ειδικότητα της χειρουργικής στόματος περιλαμβάνει όλες τις επεμβάσεις που γίνονται στη στοματική κοιλότητα, όπως χειρουργική εξαγωγή δοντιών και έγκλειστων δοντιών, καθώς και αφαίρεση καλοηθών όγκων. Η χειρουργική στόματος βρίσκεται σε μεγάλη συνάφεια με τη στοματολογία, η οποία αφορά στην εξέταση της στοματικής κοιλότητας και στην ανίχνευση μολύνσεων και όγκων.

 

Αισθητική οδοντιατρική

Η αισθητική οδοντιατρική έχει ως στόχο την κοσμητική βελτίωση της στοματικής κοιλότητας για ένα ομορφότερο χαμόγελο. Περιλαμβάνει πρακτικές, όπως τις όψεις πορσελάνης ή ρητίνης, με τις οποίες βελτιώνεται το σχήμα και το χρώμα των δοντιών, τη λεύκανση, την επιμήκυνση των ούλων, την αύξηση των χειλιών αλλά και την αφαίρεση υπερπλασιών. Η αισθητική οδοντιατρική, όπως και άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την ορθοδοντική, η οποία έχει επίσης ως επιμέρους στόχο την αισθητική βελτίωση της στοματικής κοιλότητας, αν και το επιτυγχάνει με διαφορετική προσέγγιση. Με την αισθητική οδοντιατρική ασχολούνται κυρίως οι προσθετολόγοι και οι περιοδοντολόγοι.

 

Πηγή: Dr. Δημήτριος Μοίρας