Αν μπορείς να το πεις…Life Coaching

life coaching

… μπορείς και να το κάνεις. Όσο κι αν σου φαίνεται αδύνατο, ακατόρθωτο και απροσπέλαστο. Όσο κι αν είσαι έτοιμος να παραιτηθείς κάποιες στιγμές, να ηττηθείς και να πεις ένα τελειωτικό «δεν μπορώ» στον εαυτό σου. Αν μπορείς να ονοματίσεις αυτό στο οποίο στοχεύεις, να το ορίσεις και να οριοθετήσεις το στόχο σου, μπορείς και να το επιτύχεις. Μπορεί να σου λείπουν τα ενδιάμεσα στάδια, αλλά το τέλος με την αρχαιοελληνική σημασία, ο σκοπός δηλαδή, είναι εκεί. Και για την επίτευξή του, πολύτιμος σύμμαχος είναι το life coaching, η απαραίτητη ώθηση για να μπορέσεις να συνεχίσεις τη στιγμή που βλέπεις να σε εμποδίζει ένα βουνό. Do you know how Ive found the best website that can do perfect essay for me. Its mega fast and quality! Check it out.

life coachingΠώς όμως οπτικοποιείται το life coaching; Σίγουρα όλοι μας το έχουμε ακουστά και το έχουμε δει να προστίθεται στις ταμπέλες και στις επαγγελματικές κάρτες των ψυχιάτρων- ψυχοθεραπευτών στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Τί είναι αυτή η μόδα και γιατί πρέπει να την επιλέξει κάποιος αντί της ψυχοθεραπείας;

Το life coaching είναι σαν το ανέβασμα σε ένα  βουνό. Δύσβατο, με αχαρτογράφητα μονοπάτια και απόκρημνους γκρεμούς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κάθε βήμα φαντάζει δύσκολο, επικίνδυνο και γι’ αυτό αποφεύγεται. Η κατάκτηση της κορυφής, που είναι και ο στόχος στην αλληγορία αυτή, φτάνει να γίνει ακατόρθωτη και η παραίτηση είναι η μόνη δυνατή λύση -η οποία και επιλέγεται τις περισσότερες φορές. Ο μόνος τρόπος να μην τα παρατήσετε είναι μια ώθηση, ένα χέρι που θα σας προσφέρει ένα στήριγμα προς το τέλος της ανηφορικής πορείας, ένα «μπορείς να τα καταφέρεις. Πάμε να δούμε το πώς» που θα πει ο coach.

Life coaching

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αποτελεί την πιο σύγχρονη εξειδίκευση στον τομέα της ψυχολογίας. Αφορμή για την επιστημονική γέννηση του ήταν όταν ψυχοθεραπευτές και ψυχίατροι ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα ομάδα θεραπευομένων και τα προβλήματά τους, που δεν είναι τα συνηθισμένα «προβλήματα» προς θεραπεία (πχ κρίσεις πανικού και αντιμετώπιση άγχους). Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάτι άλλο. Κάτι εντελώς διαφορετικό που δε χρήζει ψυχοθεραπείας. Οι άνθρωποι αυτοί πελάγωναν όταν ερχόταν η στιγμή να κυνηγήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Επικέντρωναν το βλέμμα τους στις δυσκολίες και όχι στο στόχο. Και έχαναν τα βήματα προς την επιτυχία. Τα οποία με την καθοδήγηση του coach είναι αργά, μεθοδευμένα και σταθερά.

Πρώτο  βήμα: ο καθορισμός του στόχου και η ακριβής διαμόρφωσή του. Αυτό θα γίνει μέσω συζήτησης αλλά και με τη χρήση της μαιευτικής μεθόδου του Σωκράτη.

Δεύτερο βήμα: ακολουθεί η εξακρίβωση των εφοδίων και των εμποδίων, τόσο εξωτερικών/ πρακτικών όσο και εσωτερικών/ ψυχικών που σχετίζονται με την προσπάθεια για επίτευξη του στόχου.

Τρίτο βήμα: σημαντικό κομμάτι στο life coaching είναι η παροχή συμβουλών, γνώσεων και πληροφοριών. Αυτές σχετίζονται άμεσα με το στόχο και την προσέγγισή του.

Τέταρτο βήμα: η κατάστρωση του σχεδίου και η διαμόρφωση της τακτικής που θα ακολουθηθεί. Το σχέδιο σχεδιάζεται βήμα βήμα ενώ υπάρχει μέριμνα για εναλλακτικά βήματα σε περίπτωση που προκύψουν τυχόν αναποδιές.

Πέμπτο (και προτελευταίο) βήμα: προετοιμασία με διάφορες τεχνικές και πρακτικές μεθόδους και εξάσκηση σε απαραίτητες δεξιότητες μέσω ειδικά σχεδιασμένων ασκήσεων.

Τα πάντα είναι έτοιμα για το τελευταίο βήμα, που είναι η προσπάθεια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο coach βρίσκεται στο πλευρό του coachee, παροτρύνοντάς τον και ενθαρρύνοντάς τον με ηθική και ψυχολογική υποστήριξη.