Ακουστικά βαρηκοΐας: 5 συμβουλές για όσους τα χρησιμοποιούν πρώτη φορά

Όταν χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό βαρηκοΐας για πρώτη φορά, η εμπειρία μπορεί να σας φαίνεται λίγο παράξενη, ειδικά εάν η απώλεια ακοής σας σημειώθηκε σταδιακά για αρκετά χρόνια. Υπάρχουν ήχοι που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει εδώ και αρκετό καιρό και ο εγκέφαλός σας πρέπει να προσαρμοστεί εκ νέου, για να τους κατανοήσει. Διαβάστε παρακάτω τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τα ακουστικά βαρηκοΐας που θα σας βοηθήσουν σε αυτή τη νέα πρόκληση στη ζωής σας.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο

Δυστυχώς, τα ακουστικά βαρηκοΐας σας δεν συγκρίνονται στην ευκολία προσαρμογής με τα γυαλιά, με τα οποία βλέπετε αμέσως ευκρινέστερες εικόνες. Τα ακουστικά βαρηκοΐας χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνηθίσετε, αφού ο εγκέφαλός σας πρέπει να θυμηθεί ξανά πώς να ακούει, να αναγνωρίζει και να ερμηνεύει κάθε ήχο.

Όταν φορέσετε για πρώτη φορά τα ακουστικά σας, καθίστε σε ένα ήσυχο σημείο στο σπίτι. Αυτό θα σας επιτρέψει να συνηθίσετε τη νέα ποιότητα ήχου στο χώρο σας. Πιθανότατα, θα υπάρξουν κάποιοι θόρυβοι που μπορεί να σας φαίνονται ασυνήθιστα δυνατοί στην αρχή, όπως το κλιματιστικό ή το ρολόι τοίχου. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και θα κρατήσει, μέχρι ο εγκέφαλός σας εξοικειωθεί ξανά με αυτούς τους ήχους.

Ξεκινήστε από τα μικρά

Η απόκτηση των δεξιοτήτων ακοής απαιτεί πρακτική. Όταν χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό βαρηκοΐας για πρώτη φορά, ξεκινήστε να το φοράτε μόνο για λίγες ώρες αρχικά. Όταν φτάνετε στο σημείο που αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, μπορείτε να το αφαιρέσετε. Την επόμενη φορά, κρατήστε το λίγο παραπάνω.

Διαβάστε φωναχτά

Είναι φυσικό να μιλάτε δυνατά όταν αντιμετωπίζετε απώλεια ακοής, αλλά τώρα είναι σημαντικό να ρυθμίσετε την ένταση της φωνής σας. Ένας καλός τρόπος για να το συνηθίσετε είναι να διαβάζετε φωναχτά φορώντας τα ακουστικά σας. Κάτι τέτοιο σας βοηθά μόνο να προσδιορίσετε την κατάλληλη ένταση για ομιλία, αλλά και να αναγνωρίσετε τους ήχους των λέξεων και της ομιλίας ξανά.

Ζητήστε τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων σας

Τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμα κατά τη διαδικασία της προσαρμογής του ακουστικού βαρηκοΐας. Είναι σημαντικό να εξασκηθείτε στην ομιλία με άτομα που γνωρίζετε καλά, καθώς αυτές οι γνωστές φωνές είναι οι ευκολότερες για τον εγκέφαλό σας να τις αναγνωρίσει και να τις ερμηνεύσει.

Επωφεληθείτε από την τεχνολογία telecoil

Τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν πλέον τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μέσω της τεχνολογίας telecoil. Τα ακουστικά βαρηκοΐας που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα μπορούν να συνδεθούν με κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις, ώστε οι ήχοι που εκπέμπονται να μπορούν να σταλούν απευθείας στο ακουστικό βαρηκοΐας σας. Έτσι, θα βελτιωθεί κατά πολύ η ευκρίνεια της ακοής σας και θα συνηθίσετε ευκολότερα τη μικρή αλλαγή που υπάρχει ούτως ή άλλως στους ήχους, όταν μεσολαβεί κάποιο τεχνικό μέσο.

 

Ευχαριστούμε τα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου για τις πολύτιμες συμβουλές.