Εθελοντισμός και ταξίδια: Πώς να εξερευνησετε τον κόσμο κάνοντας το καλό

Λίγοι άνθρωποι δεν λατρεύουν τα ταξίδια. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη στον κόσμο. Από την άλλη, λίγοι άνθρωποι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν συνεχώς. Βέβαια, δεν χρειάζονται πάντα χρήματα, για να ταξιδέψει κανείς, αλλά καλή διάθεση, ενέργεια και διάθεση προσφοράς. Αν παράλληλα με τα ταξίδια θέλεις να προσφέρεις και κάτι καλό και να κάνεις αυτόν τον κόσμο έστω και ελάχιστα πιο φωτεινό, τότε μπορείς να βρεις εκεί έξω δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις που ζητούν έμψυχη βοήθεια. Πολλές από αυτές είναι στο εξωτερικό ή με βάση την Αθήνα κάνουν διάφορα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα. Ψάξαμε και συγκεντρώσαμε κάποιες από αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις, για να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία

Στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας μπορείς να βρεις διάφορα προγράμματα επιλέγοντας τη χώρα, στην οποία θέλεις να πας και το θεματικό αντικείμενο που σε ενδιαφέρει. Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν όλα τα έξοδα στους εθελοντές και έχουν διάρκεια από μερικές ημέρες μέχρι μερικούς μήνες. Υπάρχουν προγράμματα που δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις, ούτε καν να ξέρεις τη γλώσσα της χώρας υποδοχής!

ΕΛΙΞ

Η ΕΛΙΞ είναι αστική μη κερδοσκοπική υπηρεσία, η οποία από το 1987 πραγματοποιεί διάφορα εθελοντικά προγράμματα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της εκπαίδευσης και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την εθελοντική δράση σε ξενώνα ανηλίκων στην Κένυα ή την εθελοντική εργασία σε κέντρο υποδοχής κακοποιημένων παιδιών στην Ιαπωνία. Υπάρχει ένα μικρό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο εθελοντής, για να συμμετάσχει, αλλά τα υπόλοιπα έξοδα είναι καλυμμένα.

ΕΔΚΕ

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος πραγματοποιεί ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, για να κάνει δωρεάν στειρώσεις, εμβολιασμούς και ιατρικούς ελέγχους στα αδέσποτα της περιοχής. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι κτηνίατρος, για να συμμετάσχεις στις αποστολές. Μπορείς να είσαι και φοιτητής κτηνιατρικής ή βοηθός κτηνίατρου.

AIESEC

Η AIESEC έχει ιδρυθεί το 1956 και αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα με νέους από 18-30 ετών. Σκοπός της είναι η επιλογή των κατάλληλων ατόμων, για να συμμετάσχουν σε εθελοντικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο και μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Καλύπτονται τα έξοδα διαμονής και η συμμετοχή που αφορά σε διάφορα προγράμματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ανάπτυξη, την ειρήνη, την καταπολέμηση της πείνας και την ισότητα των φύλων.