Καθαρισμός χαλιού στο σπίτι

Καθαρισμός χαλιού με ηλεκτρική σκούπα

Αν είστε από αυτούς που δεν προτιμούν τον καθαρισμό χαλιών σε κάποιο από τα πολλά ταπητοκαθαριστήρια που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά, είτε λόγω κόστους είτε γιατί θέλουν να περιποιούνται οι ίδιοι το χαλί τους, τότε σας δίνουμε μερικές συμβουλές, για να το διατηρήσετε καθαρό και φρέσκο χωρίς να κάνετε καμιά ζημιά.

Αν το χαλί σας δεν έχει κάποιον έντονο, δύσκολο λεκέ, τότε η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι εύκολη, καλό θα ήταν όμως να μην παραλείψετε κάποιο από τα βήματα. Αρχικά, περάστε με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας σχολαστικά. Αφιερώστε χρόνο σε αυτό το στάδιο, διότι ιδιαίτερα τα παχιά χαλιά μαζεύουν πολλή σκόνη, η οποία δεν απορροφάται από τη σκούπα με το πρώτο πέρασμα. Στη συνέχεια, διαλύστε σε ένα μπολ τρία μέρη χλιαρού νερού με ένα μέρος λευκού ξυδιού και βουτήξτε ένα μαλακό βουρτσάκι στο διάλυμα. Τινάξτε καλά το βουρτσάκι για να φύγουν τα πολλά νερά κι έπειτα βουρτσίστε με αυτό το χαλί σας προς μία μόνο κατεύθυνση (ιδανικά προς την κατεύθυνση του πέλους). Το ξύδι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει να διατηρηθούν τα χρώματα του χαλιού σας ζωντανά και για αυτό το λόγο προτιμάται ιδιαίτερα από τα ταπητοκαθαριστήρια, όπως μας είπαν από τα biotapitokatharistiria.gr στον καθαρισμό χαλιών. Για να στεγνώσει το χαλί μην το τοποθετήσετε κάτω από τον ήλιο, γιατί το πιθανότερο είναι να αλλοιωθούν τα χρώματά του. Βάλτε το σε κάποιο δροσερό και σκιερό μέρος, το οποίο όμως να αερίζεται καλά, για να μπορέσει το χαλί να στεγνώσει γρήγορα.

Ταπητοκαθαριστήρια biotapitokatharistiria.gr καθαρισμός χαλιών

Για τα κρόσσια του χαλιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο βουρτσάκι και το ίδιο διάλυμα, στο οποίο επιπλέον –ή αντί για ξύδι- μπορείτε να προσθέσετε και απορρυπαντικό. Χρειάζεται όμως προσοχή κατά τη διάρκεια του χειροποίητου πλυσίματος, έτσι ώστε να μη βραχεί το πέλος. Όσοι διαθέτετε ατμοκαθαριστή, μπορείτε κάλλιστα να τον χρησιμοποιήσετε στον καθαρισμό των χαλιών σας. Όμως θυμηθείτε ότι ο ατμοκαθαριστής δεν καθαρίζει αλλά απλά φρεσκάρει το χαλί, συνεπώς δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από την ηλεκτρική σκούπα. Αν όμως προσθέσετε λίγο ξύδι στο δοχείο του νερού θα επιτύχετε την απολύμανση που επιθυμείτε, ενώ σε εξειδικευμένα μαγαζιά μπορείτε να βρείτε μαλακτικά ειδικά για ατμοκαθαριστές, έτσι ώστε να δώσετε στο χαλί σας το άρωμα που θέλετε.

Για δύσκολους λεκέδες η μαγειρική σόδα είναι θαυματουργή. Απλώστε την ως σκόνη πάνω στο λεκέ, αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια ρουφήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα. Τη σόδα σε συνδυασμό με οξυζενέ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε λεκέδες από κόκκινο κρασί ή καφέ, αφού πρώτα απορροφήσετε το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ με χαρτί κουζίνας. Το χαρτί κουζίνας είναι ο σύμμαχός σας και στους λεκέδες από λάδι και κερί. Στους πρώτους μετά την πρώτη βασική απορρόφηση προσθέστε υγρό πιάτων, ενώ στους δεύτερους με ζεστό σίδερο πάνω από το χαρτί κουζίνας το κερί θα λιώσει και θα απορροφηθεί από το χαρτί.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί πως οι τιμές των ταπητοκαθαριστηρίων είναι πλέον πολύ προσιτές για τον καθένα, έτσι ώστε κανείς να μην χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί με τον καθαρισμό του χαλιού του ή να διακινδυνεύσει κάποια αλλοίωση. Επιπλέον, τα περισσότερα ταπητοκαθαριστήρια αναλαμβάνουν και την αποθήκευση των χαλιών για τους θερινούς μήνες.