Χέρια με γάντια καθαρίζουν χαλί

Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι: Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε από τον κορωνοϊό με φυσικό τρόπο

Μπορεί οι γιατροί να είναι γενικά καθησυχαστικοί και να μας βεβαιώνουν ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει κυρίως σε σκληρές επιφάνειες, όμως ποιος μπορεί να είναι σίγουρος; Οπωσδήποτε, η μαλακή σύνθεση των χαλιών δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για τους ιούς, σε αντίθεση με τα βακτήρια που τη λατρεύουν, όμως πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε; Ακόμα και λίγα λεπτά αν επιβιώνει ο επικίνδυνος ιός πάνω στην επιφάνεια των χαλιών, κάτι τέτοιο είναι αρκετό, για να περάσει μέσα στον οργανισμό μας, αν βάλουμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας. Αυτό είναι δυστυχώς κάτι που συμβαίνει ασυναίσθητα και δε μπορούμε πάντα να το ελέγξουμε. Ειδικά στα παιδιά, που κάθονται πάνω στα χαλιά και παίζουν, είναι πολύ πιθανό να βάλουν τα χέρια τους στο στόμα.

Πώς, λοιπόν, μπορεί να γίνει ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι, ώστε αυτά να είναι ασφαλή αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλο μας το χρόνο μέσα; Καταρχάς, καλό είναι να προηγηθεί επαγγελματικός καθαρισμός των χαλιών σε ταπητοκαθαριστήριο, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη απολύμανση του χαλιού σε υψηλές θερμοκρασίες, μιας και ο ιός απαιτεί θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών Κελσίου, για να εξαλειφθεί.

Το θέμα, όμως, παραμένει. Τι κάνουμε στην καθημερινότητα; Ακόμα και αν έχουμε πεντακάθαρα χαλιά, αυτά θα λερωθούν πολύ γρήγορα. Σίγουρα, πρέπει να φροντίσουμε να βγάζουμε τα παπούτσια πριν μπούμε στο σπίτι, αφού με αυτά ενδέχεται να φέρουμε μέσα οτιδήποτε πατήσαμε έξω στο δρόμο. Επιπλέον, είναι κομβικής σημασίας να βάζουμε μπροστά το χέρι, αν φταρνιστούμε ή βήξουμε, για να μη μεταδώσουμε τα ενδεχομένως μολυσμένα σωματίδια.

Στη ρουτίνα μας, πάντως, μπορούμε να εφαρμόσουμε ορισμένα απλά βήματα που θα εγγυηθούν καθαριότητα και ασφάλεια για τα χαλιά μας. Το πρώτο βήμα είναι να περνάμε το χαλί κάθε 2-3 μέρες με ηλεκτρική σκούπα, όμως αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε έναν ακόμη σύμμαχο στη μάχη μας για απομάκρυνση των μικροβίων. Τον ήλιο. Ο ήλιος εξουδετερώνει πολλούς ιούς και οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον κορωνοϊό. Άλλωστε, γι’ αυτό αναμένουμε όλοι την άνοιξη και το καλοκαίρι με λαχτάρα. Είναι, λοιπόν, κομβικής σημασίας να βγάζουμε τα χαλιά, κάθε μέρα ει δυνατόν, έξω στο μπαλκόνι για αρκετές ώρες, ώστε να αεριστούν και να απολαύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου. Αυτή η κίνηση βοηθάει επίσης και στην εξάλειψη της υγρασίας και την εξουδετέρωση των ακάρεων, τα οποία φωλιάζουν μέσα στο χαλί και προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι πρέπει να ολοκληρωθεί με ένα απολύτως φυσικό και μη τοξικό απολυμαντικό, το λευκό ξύδι. Το ξύδι είναι γνωστό ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μάλιστα προτείνεται ως ένα σπιτικό αντισηπτικό για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να βρουν τα χημικά αντισηπτικά της αγοράς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλύσετε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι σε ένα λίτρο νερό. Ύστερα, μπορείτε να βάλετε το διάλυμα σε ένα ψεκαστήρι και να ψεκάζετε εύκολα και γρήγορα ολόκληρη την επιφάνεια των χαλιών (αλλά και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια θέλετε) κάθε μέρα. Το λευκό ξύδι είναι άοσμο και δεν αφήνει λεκέδες, ενώ για ευχάριστη μυρωδιά μπορείτε στο διάλυμα να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια.

Μοκέτες στον ήλιο