χαλί σαλονιού και παρέα ατόμων

Χαλιά σαλονιού: Ποια είναι τα κατάλληλα για δάπεδο με μοκέτα

Ένα δάπεδο με μοκέτα προσφέρει ήδη από μόνο του θαλπωρή και άνεση, οπότε μπορεί να πιστεύετε ότι ένα χαλί δεν είναι απαραίτητο, για να κάνετε το σαλόνι σας ζεστό και φιλόξενο. Αυτό μπορεί εν μέρει να ισχύει, αλλά η διακοσμητική αξία ενός χαλιού δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς μια πινελιά χρώματος μπορεί να μετατρέψει ένα απλό δωμάτιο σε έναν ελκυστικό χώρο.

Συνεπώς, τα χαλιά σαλονιού είναι μια όμορφη προσθήκη, ακόμα και αν έχετε μια περιποιημένη και αγαπημένη μοκέτα στο δάπεδό σας. Ποια, όμως, είναι τα κατάλληλα χαλιά για ένα τέτοιο δάπεδο;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη, επομένως η επιλογή ενός χαλιού για να ταιριάζει με το χαλί σας μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς τη σωστή καθοδήγηση.

Ας δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξετε σε αυτή τη διαδικασία, για να προκύψει ένα άρτιο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Υφή και στυλ

χαλί σαλονιού σε μοντέρνο χώρο

Το χαλί έχει μια απαλή, ζεστή υφή και η τοποθέτηση ενός χαλιού σε ένα δάπεδο με μοκέτα μπορεί να κάνει τον χώρο ακόμη πιο άνετο. Η επιλογή του χαλιού θα πρέπει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πέλος του χαλιού και της μοκέτας, για να υπάρχει αντίθεση μεταξύ των υφών.

Για παράδειγμα, εάν η μοκέτα έχει παχύ σωρό, θα πρέπει να αποφύγετε ένα εξίσου παχύ ή χνουδωτό χαλί.

Σε μια λεπτή μοκέτα, ένα παχύ χαλί θα ήταν μια υπέροχη διακοσμητική προσθήκη, καθώς και ένας τρόπος να γίνει το δωμάτιο ζεστό. Το ίδιο ισχύει και με τις φλοκάτες. Από την άλλη, ένα λεπτό χαλί θα έδειχνε πολύ φτωχό, οπότε προτείνουμε να μην το προτιμήσετε.

Χρώμα και μοτίβο

χαλί σαλονιού με σχέδιο

Καλό είναι να επιλέξετε ένα χρώμα που δεν ξεφεύγει πολύ από το κύριο χρώμα της μοκέτας. Ενώ με τις υφές θέλουμε να πετύχουμε αντίθεση, με τα χρώματα θέλουμε κάτι άλλο. Να πετύχουμε αρμονία και ισορροπία στον χώρο.

Έτσι, καλό είναι να επιλέξετε χαλιά σαλονιού, τα οποία είναι σε ανάλογο χρωματικό φάσμα με τη μοκέτα, δηλαδή βρίσκονται κοντά στο χρωματικό διάγραμμα (π.χ. μπλε με μωβ, κίτρινο με πορτοκαλί, καφέ με μπεζ κλπ).

Φυσικά, μια ασφαλής πρακτική, όταν αγοράζετε χαλιά σαλονιού, είναι να τα επιλέξετε σε λευκό, μαύρο ή γκρι χρώμα, που τείνουν να ταιριάζουν με τα πάντα.

Ως προς το μοτίβο ισχύει το εξής. Το χαλί μπορεί να έχει ένα πολύχρωμο σχέδιο, μόνο αν η μοκέτα είναι μονόχρωμη. Αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο. Σε καμία περίπτωση, μην προσθέτετε πολλά μοτίβα το ένα πάνω στο άλλο. Το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό. 

Εφόσον επιλέξετε χαλί με πολύχρωμο μοτίβο, θα πρέπει το βασικό του χρώμα να έρχεται σε ισορροπία με αυτό της μοκέτας.

Ευχαριστούμε τον Colore Colori για τις χρήσιμες πληροφορίες.