Το λεξικό των ειδών υγιεινής μπάνιου και κουζίνας

mafou.gr - Υδραυλικά είδη - Mπάνιο

Ας υποθέσουμε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή των ειδών υγιεινής του σπιτιού μας. Οι λόγοι που μας παραπέμπουν να το κάνουμε είναι αρκετοί. Είτε γιατί τα υδραυλικά του σπιτιού χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση. Είτε γιατί ήρθε η στιγμή για την ανανέωση του design του μπάνιου ή της κουζίνας σας.  Όλοι θα θέλαμε να κάνουμε μια ανακαίνιση προκειμένου να γίνουν οι χώροι του σπιτιού πιο ευχάριστοι. Και πουθενά δεν είναι αυτή η ανάγκη πιο επιτακτική από το μπάνιο και την κουζίνα αφού είναι πολύ σημαντικό τα υδραυλικά είδη μας να είναι καινούργια.

 Λεξιλόγιο ειδών υγιεινής

Όταν θα βγείτε στην αγορά για νέα είδη υγιεινής μπάνιου και κουζίνας, αυτοί είναι οι όροι που πρέπει να γνωρίζετε:

mafou.gr - ΜπάνιοΑπόλυτη υγρασία:

Είναι το ποσοστό του νερού στον αέρα. Δείχνει πόση υγρασία έχει ένας χώρος  και ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το αν ο χώρος αερίζεται σωστά ή αν υπάρχει παρουσία διαρροών. Η παρουσία διαρροών μπορεί να διαπιστωθεί και από την ύπαρξη μούχλας στους αρμούς, στις μπαταρίες μπάνιου αλλά και στις μπαταρίες κουζίνας.

Διακοσμητικός φωτισμός:

Είναι ο επιπλέον φωτισμός του κεντρικού λαμπτήρα. Διακοσμητικός φωτισμός μπορεί να υπάρχει στα ντουλάπια του μπάνιου ή της κουζίνας, σε γυψοσανίδες ή σε άλλες ειδικές κατασκευές. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι τα σποτάκια πάνω από τον καθρέφτη του μπάνιου ενώ στην κουζίνα συνηθίζονται τα επιπλέον φωτιστικά, όταν μάλιστα η κουζίνα είναι και τραπεζαρία.

Αξεσουάρ μπάνιου και κουζίνας:

Δεν πρόκειται για στολίδια αλλά για μεσαία ή μικρά χρηστικά αντικείμενα. Όπως για παράδειγμα είναι τα ράφια, τα ντουλάπια, μπάρες και άγκιστρα για πετσέτες, θήκες για σαπούνι και οδοντόβουρτσες και άλλα χρηστικά στοιχεία, που όμως τονίζουν τον χαρακτήρα του μπάνιου.

Αντιμικροβιακό φινίρισμα:

Κυρίως αφορά τους αρμούς των πλακιδίων. Οι αρμοί είναι σημεία που μπορούν να προσκολληθούν και να αναπτυχθούν μύκητες. Το στοιχείο που θα καθορίζει την ύπαρξη και την παρουσία τους δεν είναι άλλο από την υγρασία. Τα άλατα και οι μούχλες είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις μπαταρίες μπάνιου. Επίσης, οι μούχλες αναπτύσσονται σε σημεία που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση κατά το πλύσιμο. Με το αντιμικροβιακό φινίρισμα μπορείτε να αποφύγετε την μούχλα και τους μύκητες.

Επιδαπέδια ντουλάπια:

Είναι τα ντουλάπια που στηρίζονται στο πάτωμα. Απαντώνται περισσότερο στην κουζίνα και λιγότερο στο μπάνιο για λόγους υγρασίας. Τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από μελαμίνες και χαλάνε εύκολα αν απορροφήσουν νερό. Στα μπάνια τα ντουλάπια είναι συνήθως εντοιχισμένα.

Κερί στεγανοποίησης:

Ειδικό προϊόν που είναι μη τοξικό και αποτρέπει τη διάβρωση των ξύλων.

Βιολογικοί ρυπαντές:

Είναι οι μούχλες, τα έντομα, ο σκόρος και διάφορα άλλα ζωύφια. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν και είναι δηλωτικό των διαρροών. Για την αντιμετώπιση τους χρειάζεται να διορθωθούν οι διαρροές.

mafou.gr - Φλουσόμετρο dal_exoteriko_9457Φλουσόμετρα:

Είναι το κουμπί που πατάμε για να τρέξει το καζανάκι. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μηχανισμοί, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, η βασική λειτουργία είναι η μέτρηση του νερού που θα περάσει στην λεκάνη του μπάνιου με τη βοήθεια του φλοτέρ που καθορίζει το πόσο νερό περιέχει το καζανάκι.

Μπιντές:

Είναι είδος επίπλου του μπάνιου για το πλύσιμο των ευαίσθητων περιοχών. Τα τελευταία χρόνια συναντάται όλο και λιγότερο αλλά είναι ένα είδος που προσφέρει στην υγιεινή και τη λειτουργικότητα του μπάνιου, ακόμα και ως δευτερεύουσα μπανιέρα.

Λέβητας θέρμανσης νερού:

Είναι μια κεντρική συσκευή θέρμανσης νερού. Οι εγκαταστάσεις με κεντρική θέρμανση χρησιμοποιούν λέβητα που ζεσταίνει το νερό. Στις βόρειο-ευρωπαϊκές χώρες, τα οικήματα έχουν ζεστό νερό όλη την ημέρα με τη χρήση ενός κεντρικού λέβητα.

BTU:

Είναι η βασική μονάδα ενεργειακής απόδοσης. Στα ζεστά κλίματα χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της απόδοσης των κλιματιστικών αλλά σε περιοχές με ψυχρό κλίμα μετράει και την απόδοση της θέρμανσης.

 

Πηγή: mafou.gr