Συνηθισμένα λάθη στην ανακαίνιση του σπιτιού σας

ανακαίνιση σπιτιού

Αν θεωρείτε ότι το σπίτι σας δεν σας παρέχει πια την θαλπωρή και την ηρεμία που επιθυμείτε τότε σίγουρα χρειάζεται αλλαγές. Μία καλά οργανωμένη ανακαίνιση είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Ωστόσο υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σας πριν ξεκινήσετε, με σκοπό να αποφύγετε σημαντικά λάθη που θα σας κοστίσουν χρόνο και χρήμα. Ανακαλύψτε παρακάτω ποια είναι τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε.

Λάθος 1ο: Να μην έχετε υπολογίσει το budget σας

Πριν επιδιώξετε να ξεκινήσετε την ανακαίνιση του σπιτιού σας ή κάποιων συγκεκριμένων χώρων πρέπει να οριοθετήσετε το budget που θέλετε να διαθέσετε. Κατά την μελέτη που θα πραγματοποιήσετε σε συνδυασμό με τον έμπειρο κατασκευαστή-μελετητή ένα από τα βασικά στοιχεία που θα προκύψουν είναι το συνολικό κόστος, που θα περιλαμβάνει την αμοιβή του εργολάβου, το κόστος των υλικών, το κόστος των εργατικών αλλά και τυχόν κόστος από έκδοση άδειας.

Tip: Kαλό είναι να διαθέτετε περισσότερα χρήματα (περίπου 20%) από τον προϋπολογισμό έτσι ώστε σε περίπτωση απρόοπτων προβλημάτων να μπορείτε να τις καλύψετε.

ανακαίνιση σπιτιούΛάθος 2: Να ξεκινήσετε χωρίς μελέτη και σχέδιο.

Οι εργασίες ανακαίνισης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν πρώτα δεν πραγματοποιηθεί μια αναλυτική μελέτη και ο πελάτης δεν γνωρίζει τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου. Η μελέτη συνοδεύεται από σχέδια, και φυλλάδια υλικών, ώστε να μπορέσει ο πελάτης μαζί με τον επαγγελματία κατασκευαστή να ανταλλάξουν ιδέες και να κατασταλάξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Tip: Oκατασκευαστής οφείλει να επισκεφθεί τον χώρο για να κάνει εκτίμηση, να υπολογίσει πιθανά προβλήματα και να δίνει όσο το δυνατόν οικονομικότερες και πιο βολικές για τον πελάτη λύσεις.

Λάθος 3: Επιλογή πολύ φθηνών και κακής ποιότητας υλικών

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όσοι θέλουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους είναι να προσπαθούν να αγοράσουν τα φθηνότερα υλικά. Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επιλογή των υλικών θα πρέπει να είναι η καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Τip: Για να επιλέξετε τα σωστά υλικά θα πρέπει να συνυπολογίσετε το αρχικό κόστος αγοράς, το κόστος τοποθέτησης, το κόστος συντήρησης και φυσικά τη διάρκεια ζωής του υλικού.

Λάθος 4ο: Να αποφασίζετε βιαστικά για σημαντικά θέματα.

Είναι λογικό να επιθυμείτε τις πιο οικονομικές λύσεις για το σπίτι σας αλλά παράλληλα να θέλετε να ολοκληρώσετε γρήγορα τις διαδικασίες. Ωστόσο η ανακαίνιση απαιτεί χρόνο, σκέψη αλλά και έρευνα. Για να επιτύχετε πιο προσιτές τιμές καλό είναι να καταφύγετε σε προμηθευτές υλικών που συχνά προβαίνουν σε προσφορές των προϊόντων σε στοκ. Πιστέψτε μας είναι πολύ περισσότεροι από ότι νομίζετε.

Τip: Αν λοιπόν θέλετε να μειώσετε το κόστος της ανακαίνισης θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο σε επισκέψεις σε προμηθευτές. Όσο περισσότερο ψάξετε τόσο πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείτε θα είναι τα υλικά που θα αγοράσετε.

Λάθος 5ο: Να προβείτε σε πολεοδομικές παραβάσεις

Το κτισμένο περιβάλλον υπόκειται σε αυστηρή νομοθεσία και πολλές εργασίες ανακαίνισης ενδέχεται να απαιτούν ειδική άδεια από την πολεοδομία. Έτσι λοιπόν πριν προβείτε σε σημαντικές οικοδομικές εργασίες όπως επεκτάσεις χώρων, γκρεμίσματα τοίχων, αλλαγές στις εξωτερικές όψεις κτλ θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν παραβιάζεται την σχετική νομοθεσία αλλά και θέματα ασφάλειας.

Τip: Ακόμα και αν βρίσκετε «τοίχο» από την νομοθεσία σε κάτι που θέλετε να αλλάξετε ή να κατασκευάσετε μην απογοητεύεστε. Σχεδόν πάντα υπάρχουν λύσεις για να αποκτήσετε αυτό που επιθυμείτε.

Λάθος 6ο: Να αλλάζετε συνεχώς γνώμη μετά την έναρξη των εργασιών

Στο στάδιο της μελέτης έχετε όλο τον απαραίτητο χρόνο να συζητήσετε με το μηχανικό σας τα επιμέρους θέματα της ανακαίνισης και να αλλάξετε αρκετές φορές γνώμη. Ωστόσο, όταν οι εργασίες ξεκινήσουν και γίνει η παραγγελία των υλικών πιθανές αλλαγές συνεπάγονται αύξηση στο κόστος και στο χρόνο της ανακαίνισης.

Tip: Εξετάστε καλά το σχέδιο που προκύπτει από την μελέτη με τον μηχανικό σας πριν δώσετε την έγκριση για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Πηγή: mecha.gr