Συμβουλές για σωστή αποθήκευση των χαλιών σας

Τα περισσότερα ταπητοκαθαριστήρια της αγοράς αναλαμβάνουν εκτός από τον καθαρισμό χαλιών επίσης και την αποθήκευση και τη φύλαξή τους κατά τους θερινούς μήνες. Στην αγορά υπάρχουν αμέτρητα ταπητοκαθαριστήρια, τα οποία αναλαμβάνουν να παραλάβουν από το χώρο σας τα χαλιά σας και αφού τα καθαρίσουν να τα φυλάξουν για όσο χρόνο χρειάζεστε, καθώς και να σας τα επιστρέψουν, όταν το θελήσετε, συνήθως με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Οι τιμές για τη φύλαξη και τον καθαρισμό των χαλιών είναι ιδιαίτερα προσιτές και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 30 – 40 € για κάθε χαλί, ανάλογα φυσικά και με τον τύπο, την ποιότητα (αν αυτό είναι μοκέτα, μεταξωτό, χειροποίητο ή μηχανής) και το μέγεθος του χαλιού. Αν, όμως, είστε από αυτούς που προτιμούν να αναλαμβάνουν μόνοι τους τον καθαρισμό των χαλιών τους και στη συνέχεια να τα αποθηκεύουν στο σπίτι τους, τότε θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα σημεία κατά την αποθήκευση, έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα χαλάσετε το χαλί σας.

Όπως θα έχετε προσέξει και από τα ταπητοκαθαριστήρια, τα χαλιά πρέπει να αποθηκεύονται σε ρολό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η πιθανότητα να μείνουν ίχνη από το τσάκισμα, αν το χαλί αποθηκευόταν σαν πακέτο, αλλά και να καταστραφεί στις γωνίες του τσακίσματος το στημόνι, η βάση δηλαδή του χαλιού. Πριν ξεκινήσετε να τυλίγετε το χαλί σας σε ρολό, βεβαιωθείτε πως έχετε καθαρίσει και τις δύο επιφάνειές του. Αν και οι περισσότεροι ασχολούνται με τον καθαρισμό της επιφάνειας του χαλιού, με την οποία ερχόμαστε σε επαφή, είναι απαραίτητο να καθαριστεί και η επιφάνεια που ακουμπάει στο πάτωμα, διότι διαφορετικά με το τύλιγμα θα λερωθεί πάλι η καθαρισμένη επιφάνεια.

Κατά το τύλιγμα μην ξεχάσετε να μεριμνήσετε για αντισκωριακή προστασία, καθώς οι σκόροι λατρεύουν τα χαλιά το καλοκαίρι. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά σπρέυ και συσκευασίες ναφθαλίνης για χαλιά, αν όμως ζητάτε μια πιο φυσική λύση, μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στο ρολό του χαλιού τούλινα πουγκάκια με αποξηραμένα άνθη και μπαχαρικά, όπως δενδρολίβανο, γαρύφαλλο, κόκκους πιπεριού και σανταλόξυλο, την μυρωδιά των οποίων απεχθάνονται οι σκόροι. Έτσι, όταν ξαναστρώσετε τα χαλιά σας το χειμώνα θα απολαύσετε αυτή τη φυσική μυρωδιά, που θα δίνει στα χαλιά σας μια όμορφη, διαφορετική αίσθηση. Ειδικά αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο μαλακτικό κατά τον καθαρισμό, τότε αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κάνετε το χαλί σας να μοσχοβολάει.

Το τύλιγμα πρέπει να είναι σφιχτό, για να μην επιτρέπει στη σκόνη και την υγρασία να περάσει. Για να διατηρηθεί το σχήμα, δέστε το χαλί με χαρτοταινία και αφού το σταθεροποιήσετε τοποθετήστε το οριζόντια. Η κάθετη τοποθέτηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να τσακίσουν οι άκρες του χαλιού από το βάρος του, οπότε, εφόσον έχετε χώρο και δεν αποθηκεύετε τα χαλιά σε κάποια ντουλάπα, καλό θα ήταν να την αποφύγετε. Τέλος, πρέπει να καλύψετε το χαλί με την ειδική σακούλα μεγάλων διαστάσεων που χρησιμοποιούν τα ταπητοκαθαριστήρια ή με κάποιο σεντόνι, έτσι ώστε να αερίζεται. Και στις δύο περιπτώσεις βεβαιωθείτε ότι οι άκρες του καλύμματος έχουν σφραγιστεί καλά.