Στρωματα Υπνου

Στρώματα ύπνου: πώς να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει

Στην αγορά, κυκλοφορούν δεκάδες τύποι σε στρώματα ύπνου. Ανατομικά ή ορθοπεδικά, σκληρά ή μαλακά, με ελατήρια ή με αφρό, και η λίστα εκτείνεται σε πιο πρωτοποριακά στρώματα, όπως τα υβριδικά. Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να αγοράσετε στρώμα, θα προσπαθείτε να βγάλετε άκρη για το τι να πάρετε και ποιο είναι το πλέον κατάλληλο για εσάς. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα καλό στρώμα και όλα τα υπόλοιπα είναι ακατάλληλα. Όλη αυτή η ποικιλία σε χαρακτηριστικά απλώς σημαίνει ότι ορισμένα ταιριάζουν σε κάποιους ανθρώπους και όχι σε άλλους. Το θέμα είναι από όλα αυτά τα στρώματα ύπνου να βρείτε ποιο είναι αυτό που θα χαρίσει σε εσάς στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

στρωμα υπνου

Τι προσφέρει ένα καλό στρώμα;

Ας ξεκινήσουμε από το τι μπορείτε να περιμένετε από ένα καλό στρώμα. Το στρώμα ύπνου που έχει κατασκευαστεί με όλα τα σύγχρονα πρότυπα αγκαλιάζει τις καμπύλες του σώματος και προσφέρει επαρκή στήριξη στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα. Είτε είναι σκληρό είτε όχι, το στρώμα πρέπει να μην πιέζει την πλάτη, τους γοφούς ή τους ώμους, αλλά ούτε και να βουλιάζει σε ορισμένα σημεία. Η συγκράτηση σε συνδυασμό με την άνεση και την ανάπαυση είναι τα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά του καλού στρώματος.

Μαλακό ή σκληρό;

Υπάρχει ένας μύθος ότι το σωστό στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, γιατί αλλιώς δεν στηρίζεται σωστά η σπονδυλική στήλη. Στην πραγματικότητα, το αν το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό ή μαλακό εξαρτάται από το σωματικό βάρος αλλά και την πιο συχνή στάση ύπνου. Άνθρωποι με υψηλό σωματικό βάρος που κοιμούνται κυρίως ανάσκελα καλό είναι να προτιμούν σκληρό στρώμα, ενώ για όσους κοιμούνται στο πλάι ή μπρούμυτα και έχουν χαμηλό σωματικό βάρος  προτιμότερο είναι ένα πιο μαλακό στρώμα.

Ύφασμα

Το εύκολο κομμάτι είναι να διαλέξετε το ύφασμα του στρώματος. Αυτό πρέπει να είναι βαμβακερό, για να επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και να απορροφάει τον ιδρώτα. Συνθετικά υφάσματα προκαλούν εφίδρωση και δυσφορία στον ύπνο.

Ορθοπεδικό ή ανατομικό;

Οι δύο βασικότερες διακρίσεις στα στρώματα ύπνου είναι τα ορθοπεδικά στρώματα και τα ανατομικά στρώματα και υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιο πρέπει να προτιμάμε. Γενικά, τα ορθοπεδικά στρώματα συγκρατούν σταθερή τη σπονδυλική στήλη, ενώ τα ανατομικά αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος απαλά και με άνεση. Το τι θα διαλέξετε έχει να κάνει με το πώς νιώθετε άνετα, αλλά και με πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχετε στη μέση, στην πλάτη ή τον αυχένα. Αν έχετε συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα ή έχετε χειρουργηθεί, ο γιατρός σας θα σας συστήσει το στρώμα που θα σας ανακουφίσει από αυτά τα προβλήματα.

Δοκιμάστε το!

Ό,τι και αν έχετε διαβάσει, όσο και αν έχετε ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά του σωστού στρώματος, όσες συμβουλές και αν έχετε ακούσει, δεν υπάρχει τρόπος να διαλέξετε στρώμα, αν δεν το δοκιμάσετε. Είναι απολύτως αποδεκτό να ξαπλώσετε για ώρα πάνω στο στρώμα και να πάρετε τη συνηθισμένη σας στάση ύπνου, για να μπορέσετε με την ησυχία σας να αποφασίσετε. Το λεγόμενο sleep test είναι το μόνο αλάνθαστο κριτήριο!