Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα λευκά είδη και τις κουβέρτες μας;

κρεβατι

Η καθαριότητα είναι σίγουρα μισή αρχοντιά, όμως τώρα το χειμώνα συχνά αμελούμε να πλύνουμε κάποια είδη με τα οποία ερχόμαστε συχνά σε επαφή. Είτε επειδή δεν ιδρώνουμε όπως το καλοκαίρι είτε επειδή η διαδικασία του στεγνώματος είναι πολύ δυσκολότερη τους χειμερινούς μήνες, το πλυντήριό μας μπαίνει σπανιότερα σε λειτουργία. Η αλήθεια είναι πως μέσα στη μόνιμη συννεφιά αλλά και την αιθαλομίχλη από τα τζάκια το να απλώσουμε τη μπουγάδα μας στο μπαλκόνι δεν φαντάζει και η καλύτερη ιδέα. Όμως, από την άλλη, είναι βασικό ζήτημα υγιεινής να κοιμόμαστε σε καθαρά σεντόνια, να τυλιγόμαστε με μυρωδάτες κουβέρτες και να σκουπιζόμαστε μετά το μπάνιο με πετσέτες που δεν έχουν πάνω τους σκόνη ή νεκρά κύτταρα. Τελικά, πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια, τις παπλωματοθήκες, τις κουβέρτες και τις πετσέτες μας;πετσετες

 

 Μπορεί να ακουστεί υπερβολή, όμως το σωστότερο είναι να αλλάζουμε τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες κάθε  εβδομάδα. Τα είδη αυτά έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα και το πρόσωπό μας, οπότε καλό είναι να είναι πάντα  καθαρά. Αν μπορούμε να καθιερώσουμε μέσα στο σπίτι την κρεβατοκάμαρα ως ένα δωμάτιο, στο οποίο δεν  μπαίνουμε με παπούτσια, και το κρεβάτι ως μέρος, όπου δεν ξαπλώνουμε με τα ρούχα μας, τότε μπορούμε να  αλλάζουμε τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες κάθε δεκαπέντε μέρες, αφού αυτά δεν θα έρχονται σε επαφή με τη  σκόνη απέξω. Το πάπλωμα, εφόσον είναι καλυμμένο με παπλωματοθήκη και άρα δεν ακουμπάει στο σώμα μας ούτε  γεμίζει σκόνη, μπορούμε να το πλένουμε στο τέλος του χειμώνα, πριν το αποθηκεύσουμε στην ειδική αεροστεγή του  σακούλα. Αν μένουμε σε μέρος με καθαρό αέρα, μπορούμε όταν αλλάζουμε σεντόνια να το αερίζουμε για λίγο στο  μπαλκόνι.

παπλωμα

Εξίσου συχνά πρέπει να αλλάζουμε και τις πετσέτες. Οι πετσέτες, που είναι κρεμασμένες στο μπάνιο, μαζεύουν σκόνη, υγρασία και νεκρά κύτταρα, οπότε χρειάζονται τακτικό πλύσιμο κάθε μία εβδομάδα. Αλλιώς δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να καθαρίζουμε το σώμα, τα χέρια ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπό μας σε μια επιφάνεια που δεν είναι η ίδια καθαρή. Τις μέρες που χρησιμοποιούμε τις υπάρχουσες πετσέτες είναι πολύ σημαντικό να τις έχουμε κρεμασμένες σε κάποιο σημείο που μπορούν να στεγνώνουν καλά, για να αποβάλλουν την υγρασία.

κουβερτα

Ζήτημα υγιεινής τίθεται και με τις κουβέρτες, ειδικά αν είναι μάλλινες, οπότε συγκεντρώνουν πολλή σκόνη στις ίνες  τους. Αν τις ακουμπάμε απευθείας στο σώμα μας, τότε πρέπει κάθε μία εβδομάδα ή δεκαπέντε μέρες να τις  πλένουμε στο πλυντήριο. Αν, όμως, τις χρησιμοποιούμε όπως οι περισσότεροι είτε ως ριχτάρια στον καναπέ είτε  ως καλύμματα πάνω από τα ρούχα μας για τα κρύα απογεύματα μπροστά στην τηλεόραση, τότε μπορούμε να τις  πλένουμε κάθε έναν με δύο μήνες. Ωστόσο, τόσο τα ριχτάρια όσο και τις κουβέρτες πρέπει να τα τινάζουμε  τακτικά, ενώ καλό είναι να προτιμούμε υφάσματα που δεν κρατάνε τη σκόνη με το στατικό ηλεκτρισμό.

 

Το σίγουρο είναι πως αν διαλέξουμε είδη σε ανθεκτική ποιότητα δεν θα φοβόμαστε ότι θα χαλάσει η υφή και τα  χρώματά τους, οπότε θα τα πλένουμε στο πλυντήριο άφοβα όσο συχνά χρειάζεται!