Παιδιά και χαλιά: τι πρέπει να προσέξετε

παιδικα χαλια

Τα σχέδια σε παιδικά χαλιά που κυκλοφορούν στην αγορά μας βάζουν σίγουρα σε πειρασμό να αγοράσουμε ένα όμορφο χαλί για το παιδικό δωμάτιο που θα δημιουργήσει μια ευχάριστη νότα με την απεικόνιση όμορφων και χρωματιστών μοτίβων ή των αγαπημένων ηρώων του παιδιού. Όμως πόσο ασφαλές είναι τελικά να τοποθετήσουμε χαλί στο παιδικό δωμάτιο ή να έχουμε γενικά χαλιά στο σπίτι μας, αν έχουμε παιδί;
παιδικα χαλιαΚαταρχάς, η όλη συζήτηση αφορά κυρίως τις μικρές ηλικίες, στις οποίες οι αλλεργίες και οι αρρώστιες είναι πολύ πιθανές, ενώ ταυτόχρονα το παιδί έχει την τάση να μην προσέχει και να λερώνει τα πάντα στο δωμάτιό του και συνεπώς και το χαλί. Όταν το παιδί μεγαλώσει, θα θέλει και το ίδιο ένα χαλί που θα προσφέρει θαλπωρή στο χώρο του και τότε μπορείτε να διαλέξετε άφοβα κάποια από τα πολλά εφηβικά χαλιά που μπορείτε να βρείτε. Όμως τι γίνεται αν έχουμε στο σπίτι μας ένα βρέφος ή ένα παιδάκι μικρής ηλικίας;

 

Το πρόβλημα με τα χαλιά όπως και με τις μοκέτες είναι ότι μαζεύουν στην επιφάνειά τους πολλά βακτήρια και ακάρεα, αφού συγκεντρώνουν όλη την οικιακή σκόνη, ενώ πατάμε πάνω τους και με τα παπούτσια μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαλιά του σπιτιού μας μπορεί να είναι πιο βρώμικα ακόμα και από την τουαλέτα μας! Για αυτόν τον κίνδυνο υπάρχουν δύο λύσεις. Αφενός μπορείτε να αγοράσετε μια καθαριστική σκούπα με UV ακτινοβολία, η οποία σκοτώνει τους ιούς και τα αλλεργιογόνα. Από την άλλη μπορείτε να μπαίνετε στο παιδικό δωμάτιο χωρίς παπούτσια και να έχετε σαφώς οριοθετημένο το χαλί, πάνω στο οποίο παίζει το παιδί, έτσι ώστε να απομονώσετε όσο μπορείτε τη βρωμιά μακριά του. Φυσικά, αν συνδυάσετε και τις δύο λύσεις θα έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αποφύγετε όσο μπορείτε χαλιά με παχιά ύφανση, όπως οι φλοκάτες, αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθαριστούν.

 

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι πως τα χαλιά δεν είναι πολύ σταθερά στο πάτωμα, ιδιαίτερα στο ξύλινο δάπεδο, και μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα, ειδικά αν το παιδί τρέχει πάνω τους. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να τοποθετήσετε μοκέτα που είναι πιο σταθερή. Από την άλλη υπάρχουν χαλιά, στα οποία μπορεί να τοποθετηθεί αντιολισθητική επίστρωση από κάτω. Δύσκολα θα συναντήσετε αυτή την επιλογή σε χειροποίητα χαλιά, όμως στα χαλιά μηχανής είναι πιθανό να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

 

Τέλος, ειδικά αν έχετε μωρό ή πολύ μικρό παιδί στο σπίτι, αποφύγετε τα χαλιά με κρόσια. Τα κρόσια τοποθετούνται κυρίως στα κλασικά χαλιά και προσδίδουν έναν τόνο μεγαλοπρέπειας, όμως κατά το παιχνίδι μπορεί να μπερδευτούν τα χεράκια του παιδιού μέσα στα κρόσια και να πέσει. Γι´ αυτό το λόγο προτιμήστε μοντέρνα χαλιά που δεν έχουν τέτοια επικίνδυνα σημεία για να μπορείτε να αφήνετε το παιδί σας να παίξει ελεύθερο χωρίς να ανησυχείτε.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν φροντίσετε το χαλί να παραμένει καθαρό και δείξετε τη δέουσα προσοχή δεν χρειάζεται να αποκλείσετε αυτό το όμορφο αντικείμενο που ντύνει με ζεστασιά το σπίτι από το χώρο σας, αν έχετε παιδί. Όλα συνδυάζονται αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και σχολαστικότητα.