κοπή δεντρών

Οι 5 κυριότεροι κίνδυνοι στην κοπή δέντρων

Αν και θεωρείται ένα γενικά ασφαλές χόμπι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που ενδέχεται να περιέχει κινδύνους. Μηχανήματα όπως αλυσοπρίονα και χλοοκοπτικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα ή δεν συντηρούνται σωστά. Επιπλέον, η κοπή δέντρων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορεί επίσης να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ας δούμε παρακάτω τι μπορεί να συμβεί σε τέτοιες δραστηριότητες, ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε και πώς θα αποφύγετε σοβαρούς τραυματισμούς.

Τραυματισμός από πτώση δέντρων και κλαδιών

κλαριά δέντρου

Ο κίνδυνος πτώσης κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων είναι ίσως ο πιο προφανής. Τα μεγάλα κλαδιά είναι πολύ βαριά, ενώ φυσικά το ίδιο ισχύει και για ολόκληρα δέντρα με τον κορμό τους. Το άτομο που κινδυνεύει περισσότερο είναι το άτομο που κάνει την κοπή, αλλά τα δέντρα ή τα μεγάλα κλαδιά μπορούν να καλύψουν μια μεγάλη έκταση του εδάφους, οπότε σε κίνδυνο είναι και άλλα άτομα που βρίσκονται κοντά, τα οποία μπορεί καν να μην γνωρίζουν ότι το δέντρο πρόκειται να κοπεί.

Πτώση από ύψος

κοπή δεντρών σε ύψος

Ένας δεύτερος κίνδυνος που σχετίζεται με την κοπή δέντρων έχει να κάνει με την πτώση του ατόμου από μεγάλο ύψος. Η πτώση από ύψος είναι ένας από τους πιο κοινούς κινδύνους στις χειρωνακτικές εργασίες. Καθώς πολλά κλαδιά που πρέπει να κοπούν βρίσκονται σε μεγάλο ύψος, αυτό αποτελεί από μόνο του κίνδυνο. Συνδυαζόμενο και με το γεγονός ότι η εξισορρόπηση πάνω στη σκάλα είναι δύσκολη, όταν πρέπει να γίνει και χειρισμός βαρέων εργαλείων, όπως τα αλυσοπρίονα, η πιθανότητα τραυματισμού του ατόμου που βρίσκεται πάνω στο δέντρο ή αυτών που βρίσκονται από κάτω είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Επικίνδυνα μηχανήματα και εξοπλισμός

εξοπλισμός για την κοπή δεντρών

Τρίτον, τα ίδια τα μηχανήματα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Τα μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί για να κόβουν ξύλο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς ή ακόμα και θάνατο. Όποιος τα χρησιμοποιεί πρέπει να φοράει προστατευτικό εξοπλισμό και να προνοεί όχι μόνο για τη δική του ασφάλεια, αλλά και των υπόλοιπων προσώπων σε κοντινή απόσταση.

Κίνδυνοι από έντομα

Σε μεγάλα δέντρα, δεν είναι σπάνιο να έχουν κάνει τη φωλιά τους σφήκες και μέλισσες, οπότε ο κίνδυνος τσιμπήματος αυξάνεται. Πόσο μάλλον όταν σε μεγάλο ύψος δεν μπορεί κανείς να τρέξει και να φύγει. Τα τσιμπήματα από αυτά τα έντομα δεν είναι από μόνα τους επικίνδυνα, όμως σε αλλεργικά άτομα μπορεί να προκαλέσουν αναφυλακτικό σοκ και θάνατο. 

Ηλεκτροπληξία

Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει ένα δέντρο ή ένα κλαδί που θα έρθει σε επαφή με ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο. Αν το κλαδί ακουμπάει ακόμα και ελάχιστα στο δέντρο και το άτομο ακουμπάει στο δέντρο (π.χ. επειδή είναι δεμένο στο δέντρο για ασφάλεια), τότε ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας είναι μεγάλος.

 

Για την κοπή ψηλών δέντρων εμπιστευτείτε τους ειδικούς CompassAnipsotiki.gr