Οι θερμοσίφωνες και η λειτουργία τους

mafou.gr - Υδραυλικά Είδη - Ηλιακός Θερμοσίφωνας Ταράτσα

Οι θερμοσίφωνες χωρίζονται σε διάφορα είδη αλλά ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παρόμοιος. Υπάρχουν οι ηλεκτρικοί, ηλιακοί, ταχυθερμοσίφωνες και άλλοι. Μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο για το σπίτι μας και για την χρήση που το θέλουμε.

Οι παλαιότερες γενεές ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων και ανατρέχοντας στις θερινές διακοπές των παιδικών τους χρόνων πιθανό να θυμηθούν και μια ιδιότυπη πρακτική μέθοδο για το ζέσταμα του νερού. Πρόκειται για το γέμισμα πλαστικών μπουκαλιών και την έκθεσή τους στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Μια ιδέα που θα έλεγε κανείς ταιριάζει με τη γενική φιλοσοφία του ηλιακού θερμοσίφωνα. Ο οποίος είναι από τα βασικότερα υδραυλικά είδη ως σύγχρονη μετεξέλιξη του κλασικού ηλεκτρικού.

mafou.gr - Υδραυλικά Είδη - Μπουκάλι με νερό

Οι κλασικοί θερμοσίφωνες

Ο τελευταίος, αν και «έχει υποχωρήσει» σημαντικά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλά σπίτια, κυρίως παλαιά. Βέβαια αναφερόμαστε στον κλασικό συμβατικό «αργό» θερμοσίφωνα που στην πραγματικότητα είναι ένας κύλινδρος με θερμομονωμένα τοιχώματα. Επίσης είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις φθορές ενώ ανεβάζει πολύ τη δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ταχυθερμοσίφωνες

Μια τάση που έχει αναπτυχθεί τώρα τελευταία μας παραπέμπει στον ηλεκτρικό ταχυθερμοσίφωνα που είναι αρκετά πιο ενεργειακός σε σχέση με το συμβατικό. Ζεσταίνει ακριβώς όσο νερό χρειαζόμαστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ενώ λόγω μεγέθους δεν υπόκειται σε φθορές. Λειτουργεί κυρίως με αποκεντρωτικό σύστημα τοποθετημένος ακριβώς στο χώρο χρήσης κάτω από το νιπτήρα, το νεροχύτη κτλ.

mafou.gr - Υδραυλικά είδη - Ταχυθερμοσίφωνες

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Την περίοδο της πετρελαϊκής κρίσης, τη δεκαετία του ’70, «γεννήθηκε» ένας άλλος, διαφορετικός τύπος θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα πρακτικός και ενεργειακός για το ζέσταμα του νερού. Πρόκειται για τον ηλιακό θερμοσίφωνα ο οποίος ολοένα κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Πρακτικά οφέλη από τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Το κόστος αγοράς και τοποθέτησής του σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερο από τους προαναφερθέντες τύπους ηλεκτρικού θερμοσίφωνα χωρίς ωστόσο να κρίνεται απαγορευτικό. Άλλωστε με την οικονομία που επιτυγχάνεται στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος η απόσβεση της δαπάνης για την αγορά του επέρχεται σχετικά σύντομα.
Ο ιδανικός χώρος για την τοποθέτησή του ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στη χρήση θεωρείται η ταράτσα του σπιτιού σε νότιο προσανατολισμό, με γωνία κλίσης 20 έως 50 μοίρες. Με αυτόν τον τρόπο ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας.

 

mafou.gr - Υδραυλικά Είδη - Ηλιακός Θερμοσίφωνας Ταράτσα

 

Κατασκευαστικά διακρίνεται σε δύο βασικά μέρη:

-Τμήμα συλλογής το οποίο περιλαμβάνει τους ηλιακούς συλλέκτες.

-Τμήμα αποθήκευσης.

Το τμήμα συλλογής με τη σειρά του χωρίζεται σε:

-Πλάκα συλλογής ακτινοβολίας. Εδώ επιστρέφουμε στη βασική ιδέα της θέρμανσης νερού με την τοποθέτησή τους στον ήλιο. Μόνο που εδώ η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται από μια πλάκα, κατά προτίμηση μαύρη.

– Σωλήνες, που υποδέχονται το ζεστό νερό από την πλάκα και το διοχετεύουν για τη χρήση.

-Κάλυμμα της πλάκας από κρύσταλλο ώστε να διατηρείται η θερμότητα που συλλέγεται από την ηλιακή ακτινοβολία.

-Θερμικά μονωμένο πλαίσιο για τη στερέωση των λοιπών εξαρτημάτων.

Το τμήμα αποθήκευσης αποτελείται από τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Είναι κατασκευασμένος από χάλυβα ή χαλκό, με χωρητικότητα 100 έως 200 λίτρα.

Είδη ηλιακού θερμοσίφωνα

Το νερό θερμαίνεται γρηγορότερα όταν πρόκειται για ηλιακό θερμοσίφωνα ανοιχτού κυκλώματος αλλά βουλώνει όταν το νερό είναι σκληρό και δεν μπορεί να δεχτεί αντιψυκτικά υγρά. Στον αντίστοιχο κλειστού κυκλώματος αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Η ιδανική λειτουργία συναντάται στον ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενεργειακής απόδοσης, ώστε να συνδέεται με το καλοριφέρ και να πραγματοποιείται το ζέσταμα του νερού με το άναμμα του.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σε κάθε περίπτωση αποτελεί την ιδανική επιλογή από ενεργειακή και οικολογική άποψη. Πρόκειται για την πιο σύγχρονη και πρακτική προσέγγιση για την παροχή ζεστού νερού, με παράλληλη οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα.