Οι διάφοροι τύποι κουφωμάτων

Οι τύποι κουφωμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πολλοί και μας προσφέρουν διάφορες εναλλακτικές. Όμως, η επιλογή τους πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και το μηχανικό κατά την εκπόνηση της μελέτης για τα σχέδια του κτιρίου, έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη το είδος του κτίσματος, οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τυχόν περιορισμοί και δεσμεύσεις με βάση τους πολεοδομικούς κανονισμούς. Γι´ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε οικοδομικές εργασίες να γνωρίζετε τους τύπους των κουφωμάτων που μπορείτε να βρείτε, τις απαιτήσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός, για να κάνετε μια επιλογή με βάση τις ανάγκες σας, χωρίς να αφήσετε αυτή την απόφαση για το τέλος, όταν η οικοδομή θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι αργά να γίνουν μεγάλες αλλαγές.

Συρόμενα κουφώματα αλουμινίου

Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου χρησιμοποιούνται κυρίως στις μαζικές κατασκευές και τις πολυκατοικίες, όπου το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση χώρου. Η λειτουργικότητά τους έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα να προσαρμοστεί εξωτερικά του κουφώματος τζάμι, σήτα, πατζούρι και ρολό. Μπορούν να είναι χωνευτά στον τοίχο ή όχι, δίφυλλα, πολύφυλλα ή επάλληλα.

Ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου

κουφωματα αλουμινιουΤα ανοιγόμενα κουφώματα παρέχουν την καλύτερη μόνωση και ασφάλεια, ενώ σε αυτόν τον τύπο χρησιμοποιούνται και πολλά υλικά. Έτσι, μπορείτε να βρείτε ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου ή ξύλινα κουφώματα. Δέχονται τζάμι, πατζούρι ή ρολό εξωτερικά και, ενώ καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο και είναι ακριβότερα από τα συρόμενα κουφώματα, ισοσταθμίζουν αυτά τα μειονεκτήματα με την υψηλή λειτουργικότητά τους, τη μεγάλη μονωτική τους ικανότητα και την ποικιλία σε αξεσουάρ και μηχανισμούς που μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά καλύπτοντας έτσι κάθε απαίτηση. Επιπλέον, τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, οπότε το κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρό και η αλλαγή τους απαιτείται ανά πολλά χρόνια ή και καθόλου.

Τοξωτά κουφώματα αλουμινίου

Τα τοξωτά κουφώματα έχουν ως βασικό τους στόχο την αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου, απαιτούν όμως, για να κατασκευαστούν και τοποθετηθούν, ειδικά μηχανήματα καθώς και γνώσεις και εμπειρία. Μπορούν να είναι κουφώματα αλουμινίου ή ξύλινα κουφώματα και δεν έχουν περαιτέρω λειτουργικές απαιτήσεις.

Με τη χρήση κουφωμάτων αλουμινίου μπορούν να γίνουν και ειδικές κατασκευές για φεγγίτες, προσόψεις και κιόσκια, όπως σταθερά διαχωριστικά χώρων και τζαμαρίες που επιτρέπουν το φως του ήλιου να εισέλθει άπλετο στο δωμάτιο και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και στεγάνωσης.

Ρολά σταθερά και τυλιγόμενα

Επίσης, θα πρέπει να προνοήσετε και για τον τύπο των ρολών και των πατζουριών. Τα ρολά διακρίνονται σε σταθερά και σε τυλιγόμενα, ενώ με την προσθήκη των κατάλληλων μηχανισμών η κίνηση των ρολών μπορεί να γίνεται ηλεκτρικά και τηλεχειριζόμενα.

Τέλος, αφού αποφασίσετε τον τύπο των κουφωμάτων που θα τοποθετήσετε, πρέπει –πάντα σε συνεργασία με το μηχανικό σας- να καθορίσετε και τις διαστάσεις των ανοιγμάτων, όπου θα τοποθετηθούν τα κουφώματα. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξετε το ύψος και το πλάτος τους, το τελευταίο εκ των οποίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στα ανοιγόμενα κουφώματα. Αν κατασκευάσετε μεγαλύτερο άνοιγμα από το σύνηθες για να έχετε περισσότερο φως, υπάρχει η περίπτωση τα φύλλα του κουφώματος να χάσουν σε λειτουργικότητα και χρηστικότητα. Το πρόβλημα αυτό δεν εμφανίζεται όμως στα συρόμενα κουφώματα.