Οδηγός καθαριότητας για εργένηδες

είδη καθαρισμού

Δυστυχώς σε αυτή τη ζωή υπάρχουν πολλές βρώμικες δουλειές και οι περισσότεροι εργένηδες δεν ξέρουν ούτε που βρίσκονται τα είδη καθαρισμού και τα απορρυπαντικά στο σπίτι τους. Οι εργένηδες συνήθως περιμένουν από τη μητέρα τους ή τη σύντροφο τους να έρθει να καθαρίσει και αν αυτό δεν γίνει σε εύλογο χρόνο τότε τα πάντα μοιάζουν βομβαρδισμένα. Μέρος της καθαριότητας είναι και η τακτοποίηση αλλά εδώ δεν θα ασχοληθούμε με αυτή. Εδώ θα ασχοληθούμε με τα βασικά. Και ποια είναι τα βασικά του εργένη; Το μπάνιο, το σαλόνι και το αυτοκίνητο.

Σαλόνι

Όταν λέμε σαλόνι, φυσικά, εννοούμε τα πατώματα και με την ευρύτερη έννοια περιλαμβάνονται και οι διάδρομοι και τα υπνοδωμάτια. Ας  πούμε όμως ότι δεν υπάρχουν διάδρομοι και υπνοδωμάτια αλλά ένας ενιαίος χώρος όπως ένα στούντιο.  Το τρικ είναι το εξής. Ο εργένης μπορεί να ζήσει και να μακροημερεύσει και με ένα απλό σκούπισμα. Με άλλα λόγια… δεν χρειάζεται σφουγγάρισμα. Με ένα σκούπισμα θα φύγουν τα χώματα, το χνούδι, και τα μικρο-σωματίδια, όπως μικρές πέτρες, φύλλα κλπ. Με ένα σκούπισμα τα πατώματα μπορεί θα δείξουν τουλάχιστον δέκα φορές πιο καθαρά και ελάχιστα λιγότερο καθαρά από τα σφουγγαρισμένα πατώματα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: Με μικρά τακτικά σκουπίσματα, μπορεί τα πατώματα να μείνουν καθαρά μέχρι τον επόμενο μήνα που θα έρθει η μαμά. Απλά, ας μπει η σκούπα και κάτω από τον καναπέ, και πίσω από το σύνθετο, και κάτω από τις καρέκλες. Είναι πολύ;

είδη καθαρισμούΑυτοκίνητο

Μπορείς δώσεις το αυτοκίνητο στο πλυντήριο και να το κάνουν λαμπίκο αλλά δεν μπορείς να το δίνεις κάθε βδομάδα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι πολύ προσεκτικά και πολιτισμένα, γιατί το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο δρόμο ελέγχεται, να κατεβάσεις ένα λάστιχο με στόμιο στο δρόμο, μία βούρτσα τύπου σκούπα και λίγο απορρυπαντικό κουζίνας. Βρέχεις μία φορά, πολύ προσεκτικά και μετρημένα, προσέχοντας να μην τρέξουν πολλά νερά. Σαπουνίζεις ελαφρά και τρίβεις με τη σκούπα. Εξίσου πολιτισμένα και οικονομικά ξεπλένεις. Το αυτοκίνητο σου θα δείχνει πεντακάθαρο, σαν να βγήκε από το πλυντήριο, όταν στην πραγματικότητα, η τελευταία φορά που το πήγες στο πλυντήριο ήταν το προηγούμενον καλοκαίρι, εκείνο το Σάββατο που πήγες παραλιακή. Και τα κορίτσια θα το λατρέψουν. Δεν πρόκειται καν να φανταστούν ότι σου πήρε λεπτά και μηδέν ευρώ.

Μπάνιο

Πρόσεξε τώρα. Αυτό που ισχύει για το αυτοκίνητο και τα πατώματα, ισχύει και για το μπάνιο. Ξέχνα τη μαμά και τα σφουγγαράκια της, τις λεπτομέρειες και τις πολυτέλειες. Εδώ είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Αν μαζέψεις όλα τα μικροαντικείμενα, το χαλάκι, και κλείσεις την έξοδο της πόρτας μπορείς να πλύνεις το μπάνιο όπως έπλυνες το αυτοκίνητο. Γρήγορα, πολιτισμένα και προπάντων ξεκούραστα. Βρέχεις ότι βρέχεται ελαφρά -προσοχή στις ξύλινες επιφάνειες- σαπουνίζεις τα πάντα από τις επιφάνειες μέχρι το πάτωμα με μια μεγάλη βούρτσα, ακόμα και το πάτωμα, ανοίγεις την υδρορροή τέρμα και ξεπλένεις με το καλώδιο του ντους. Αν χρειαστεί, σπρώχνεις με τη βούρτσα τα νερά στην υδρορροή αν και γι’ αυτό θα φροντίσει η φυσική κλίση που έχουν τα πατώματα των μπάνιων σε πέντε λεπτά.

Πηγή: http://www.ostrianet.gr/