Ανακαίνιση σπιτιού: Πώς θα την ολοκληρώσετε με τον λιγότερο αγχωτικό τρόπο

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα από τα πιο ακριβά και ενδεχομένως αγχωτικά έργα που θα αντιμετωπίσετε στη ζωή σας. Σίγουρα, πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαταράξει δραματικά τον τρόπο ζωής σας για κάποιους μήνες και μπορεί να σας δημιουργήσει πολύ παραπάνω στρες από αυτό που ήδη έχετε. Ωστόσο, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την ταλαιπωρία και το άγχος μαθαίνοντας πώς να κάνετε ανακαίνιση με οργανωμένο τρόπο.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για την ανακαίνιση του σπιτιού σας που θα σας γλιτώσουν πολλή πίεση αλλά και χρήματα. Το παν είναι ο καλός προγραμματισμός!

Λάβετε γραπτώς το πλάνο των εργασιών

πλάνο εργασιών

Όταν συνεργάζεστε με κάποιο συνεργείο που θα αναλάβει την ανακαίνιση, βεβαιωθείτε ότι όλες οι συμφωνίες είναι γραπτές. Ένα διεξοδικό πλάνο θα σας δώσει μια ιδέα για το τι θα συμβεί και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να περιμένετε, κάτι που θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τη ρουτίνα σας κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Εάν προχωρήσετε στο έργο χωρίς συμβόλαιο ή εάν η σύμβαση δεν είναι συγκεκριμένη, οι καθυστερήσεις είναι το λιγότερο που μπορεί να πάει στραβά.

Προγραμματίστε το πώς θα ζείτε στο σπίτι σας

Με μικρότερα έργα, όπως ανακαινίσεις μπάνιου και κουζίνας, πιθανότατα μπορείτε να μείνετε στο σπίτι σας με μέτρια ποιότητα ζωής. Για μακροπρόθεσμα και μεγαλύτερα έργα, όπως μια ολική ανακαίνιση, αυτό είναι αρκετά πιο δύσκολο και πάντως θέλει πολύ καλή οργάνωση και υπομονή. Θα χρειαστεί να γίνετε δημιουργικοί και να φανταστείτε από την αρχή πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλες περιοχές του σπιτιού σας για διαφορετικό σκοπό. Αυτή η στρατηγική μπορεί να σημαίνει τη χρήση του υπογείου ως υπνοδωμάτιο ή τη χρήση της τραπεζαρίας ως προσωρινή κουζίνα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε φτιάξει ένα σχέδιο πριν από την έναρξη της ανακαίνισης. Όσο περισσότερο σχεδιάζετε πώς θα ζήσετε καθημερινά, τόσο το καλύτερο.

Προστατέψτε το σπίτι από τη σκόνη

προστατευτικό για τα έπιπλα

Η σκόνη είναι ο απόλυτος εχθρός σε μια ανακαίνιση σπιτιού και αυτή που δεν θα αντέχετε αν μένετε μέσα στο σπίτι. Συνεπώς, θα πρέπει να έχετε κάνει τη σωστή προετοιμασία, για να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη σκόνη. Για να το πετύχετε αυτό, σας προτείνουμε να κάνετε τα εξής:

  • Αφαιρέστε τις κουρτίνες και οποιοδήποτε άλλο ύφασμα μπορεί να μαζέψει σκόνη.
  • Καλύψτε τα έπιπλα με προστατευτικό μουσαμά.
  • Αφαιρέστε εύθραυστα ή ακριβά αντικείμενα.
  • Βγάλτε τα ρούχα από τις ντουλάπες και βάλτε τα κάπου προστατευμένα. Μια ραφιέρα με ροδάκια είναι μια καταπληκτική λύση εν προκειμένω.

Μάθετε να αποδέχεστε το χάος

ανακαίνηση σπιτιού

Όταν βρίσκεστε εν μέσω μιας ανακαίνισης σπιτιού, αναπόφευκτα θα υπάρξει πολλή σκόνη, διαφωνίες με το συνεργείο, ζημιές και καθυστερήσεις. Μια ψυχική διεργασία που θα σας βοηθήσει είναι να αποδεχτείτε ότι το χάος θα υπάρχει για αρκετό καιρό και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, για να το συμμαζέψετε. Αυτό θα σας γλιτώσει πολύ άγχος και θα σας δώσει ενέργεια, για να φανταστείτε με θετικό τρόπο το αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά την ανακαίνιση.