Τα στέφανα γάμου

Τα στέφανα γάμου αποτελούν βασικό στοιχείο στο Μυστήριο του γάμου, με ιδιαίτερη κομβική σημασία στη γαμήλια διαδικασία. Σε στεφάνωμα αναφέρονται και τα «λόγια του παπά», όπως έλεγε η αξέχαστη Δέσπω Διαμαντίδου στη γνωστή ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», με τη Μάρω Κοντού να λέει ότι θα τα κρεμάσει «με δόξα και τιμή».

Ο «κύκλος» στο γάμο

Τα στέφανα γάμου, οι βέρες, ο Χορός του Ησαΐα, τι κοινό έχουν; Το στρογγυλό σχηματισμό. Ο κύκλος είναι ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος. Συμβολίζει την αιωνιότητα και το ατέρμονο. Με το γάμο ενώνονται δύο άνθρωποι, με σκοπό να να είναι αγαπημένοι και να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο, σε κάθε δυσκολία, ασθένεια και ανεπιθύμητη κατάσταση, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

Η χρησιμοποίηση των στεφάνων στο γάμο έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Κατασκευάζονταν από φυσικά υλικά, όπως λεμονανθή, κληματόβεργες και υάκινθους ή άλλα άνθη, με σκοπό το συμβολισμό της αγνότητας. Θεωρούταν θεμελιακό στοιχείο στο τελετουργικό της ένωσης του ζευγαριού με τα δεσμά του γάμου. Επίσης το κυκλικό τους σχήμα παρέπεμπε στη γονιμότητα. Κατά τη διαδικασία της τελετής σχηματιζόταν πομπή από τους καλεσμένους, η οποία συνόδευε τους νεόνυμφους, φέροντας επίσης στεφάνια στα κεφάλια.

στέφανα γάμουΧριστιανικοί συμβολισμοί

Πιθανότατα στη βυζαντινή εποχή, με τη χριστιανική θρησκεία να έχει επικρατήσει πλήρως στις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, προστίθεται άλλη μια συμβολική σημασία στα στέφανα του γάμου. Συνδέονται με τις βασιλικές κορώνες. Με την τέλεση του γάμου δεν ανοίγει μόνο ένα καινούργιο σπίτι, αλλά και ένα νέο βασίλειο, του οποίου ηγούνται οι νεόνυμφοι. Πρόκειται για την εκκολαπτόμενη οικογένεια. Οφείλουν να «κυβερνήσουν» με αγάπη, σύνεση και δικαιοσύνη.

Στέφανα και κουμπάρος

Ακούγοντας τον όρο «τους στεφάνωσε», ο συνειρμός οδηγεί στον ανάδοχο, που θεωρείται ως πρόσωπο-κλειδί στη διαδικασία της ένωσης του ζευγαριού. Στις βασικές του υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και τα έξοδα για τα στέφανα γάμου, τις λαμπάδες και την Εκκλησία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναλαμβάνει τη φροντίδα και το κόστος, για το στολισμό της.

Κατά την τέλεση του Μυστηρίου, ο κουμπάρος παραλαμβάνει τα στέφανα από τον ιερέα και τα τοποθετεί στα κεφάλια των νυμφευομένων, αφού τα αλλάξει τρεις φορές, ώστε να «συμμετέχει» και η Αγία Τριάδα. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, το μέρος αυτό της όλης διαδικασίας συμβολίζει το τρόπαιο της νίκης. Στο τέλος ο ιερέας τα δένει σφιχτά μεταξύ τους.

Υλικά κατασκευής και δημιουργίες

Στην εποχή μας δεν εκλείπει η κατασκευή στεφάνων γάμου από φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και τα λουλούδια, με ευφάνταστους και δημιουργικούς συνδυασμούς. Υπάρχουν επίσης και τα επάργυρα και τα επίχρυσα, καθώς και τα κατασκευασμένα από πλατίνα. Οι χειροποίητες κατασκευές, με το μεράκι του δημιουργού, έχουν τη δική τους χάρη και ιδιαίτερη ομορφιά. Τα χρυσά εμπεριέχουν και το συμβολισμό του άφθαρτου και του ανόθευτου, που πρεσβέβει το εν λόγω πολύτιμο μέταλλο.

Τα στέφανα γάμου, από τα βάθη των αιώνων, διαθέτουν νόημα και σημασία, που θα έλεγε κανείς ότι παραμένουν αναλλοίωτα στοιχεία, που χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας έχουν συμβολισμούς, που αναδεικνύουν τις ανθρώπινες αξίες, οι οποίες αναβλύζουν από την ένωση των δύο ανθρώπων μέσα στο γάμο.