Πώς πρέπει να φροντίζουμε τα στέφανα γάμου;

Τα στέφανα γάμου αποτελούνται συνήθως από πολύτιμα υλικά, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, όπως το ασήμι, ο χαλκός και η δαντέλα. Ακόμα, όμως, και όταν είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, όπως αποξηραμένα λουλούδια, φύλλα, κοχύλια και ξύλο, η σωστή τους φροντίδα πριν και μετά το γάμο εγγυάται ότι θα παραμείνουν αναλλοίωτα και θα θυμίζουν στο ζευγάρι για πάντα την ιδιαίτερη στιγμή της ένωσής τους σε ένα. Πώς ακριβώς, λοιπόν, πρέπει να φροντίζετε τα στέφανα του γάμου σας; Πού πρέπει να τα φυλάτε, για να είναι πάντα σαν καινούρια;

Πριν το γάμο

Καλό είναι να μην αγοράσετε τα στέφανα πάρα πολύ καιρό πριν το γάμο, εκτός αν είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν παθαίνουν τίποτα με το πέρασμα του χρόνου, όπως η πορσελάνη, ο χρυσός ή ο σπάγκος. Η δαντέλα, με την οποία τυλίγονται συχνά τα στέφανα, μπορεί εύκολα να χάσει τη φρεσκάδα της μετά από μερικές εβδομάδες, ενώ τα αποξηραμένα λουλούδια μπορεί να αρχίσουν να μαδάνε. Τα ασημένια στέφανα γάμου, αν δεν είναι επιχρυσωμένα, τότε μπορεί να μαυρίσουν από την επαφή με το οξυγόνο. Ιδανικά, αφού παραλάβετε τα στέφανα, θα πρέπει να τα φυλάτε μέσα στη στεφανοθήκη τους. Αν είναι ασημένια, σας προτείνουμε να τα φρεσκάρετε με το ειδικό καθαριστικό λίγες ώρες πριν το γάμο.

στεφανα γαμου

Μετά το γάμο

Μετά το γάμο, τα στέφανα έχουν θεωρητικά ολοκληρώσει το ρόλο τους. Ωστόσο, παραμένουν ένα ιδιαίτερα συμβολικό στοιχείο που πάντα θα σας θυμίζει ότι στεφανωθήκατε ενώπιον θεού και ανθρώπου σε μία ψυχή για πάντα. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε, για να σας συντροφεύουν στην έγγαμη συμβίωσή σας και να αποτελούν αναπόσπαστο σημείο του οίκου σας;

  • Πού να τα φυλάτε: Τα στέφανα καλό είναι να αγοράζονται μαζί με την ειδική τους θήκη, τη στεφανοθήκη. Η στεφανοθήκη είναι ένα κουτί διακοσμημένο με τα ίδια υλικά που έχουν τα στέφανα και το οποίο κλείνει, κρατώντας τα στέφανα μακριά από τη σκόνη, την επαφή με το οξυγόνο και τη βρομιά.
  • Πού να βάλετε τη στεφανοθήκη: Παλαιότερα, η στεφανοθήκη έμπαινε στο εικονοστάσι μαζί με τις εικόνες, σε μια υψηλά συμβολική κίνηση, με το θεό να προστατεύει το νεόνυμφο ζευγάρι. Πλέον, στα σύγχρονα σπίτια δεν υπάρχει εικονοστάσι, οπότε η στεφανοθήκη πρέπει να τοποθετηθεί κάπου αλλού. Αν ταιριάζει με τη διακόσμηση της κρεβατοκάμαρας, τότε μπορείτε να τη βάλετε στο έπιπλο κάτω από τον καθρέπτη ή στο ένα από τα δύο κομοδίνα. Αν το κρεβάτι έχει κεφαλάρι, τότε μπορείτε να τη βάλετε εκεί.
  • Τι φροντίδα χρειάζεται: Αν η στεφανοθήκη κλείνει καλά, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι πέρα από το να την ξεσκονίζετε πού και πού. Αν θέλετε να την έχετε μισάνοιχτη, για να φαίνονται τα στέφανα, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να τα καθαρίζετε τακτικά.