χειροποιητα κοσμηματα

Μια μικρή εγκυκλοπαίδεια κοσμημάτων

Αποτελούν έναν ξεχωριστό τρόπο έκφρασης κάθε γυναίκας. Μέσα από αυτά, μπορεί να αποκαλύπτει το χαρακτήρα της, το γούστο της και την προσωπικότητά της. Με τις καθημερινές επιλογές της, θα τονίσει τη διάθεσή της, θα ξεχωρίσει και θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στους αντίστοιχους αποδέκτες. Τα κοσμήματα αποτελούν μια ξεχωριστή αγάπη για κάθε ηλικία, όχι μόνο εξαιτίας της αξίας τους αλλά και του συμβολισμού τους. Είναι παντοτινά. Και αυτό τους το γνώρισμα τα καθιστά αγαπημένο δώρο. Και από τους άλλους και από τον εαυτό τους.

Σίγουρα τα αγαπάμε με πάθος, γνωρίζουμε όμως την ιστορία τους;

Δαχτυλίδια

Η ιστορία των δαχτυλιδιών χάνεται μέσα στο χρόνο. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την εμφάνισή τους 6000 χρόνια πριν, στην περιοχή της Ανατολής και στους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου. Οι Χετταίοι φορούσαν δαχτυλίδια, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών σφραγιδόλιθων, όμως ελάχιστα ευρήματα έχουν έρθει στο φως. Οι Αιγύπτιοι, επίσης, φαίνεται ότι τα λάτρεψαν και συνήθιζαν να φορούν δαχτυλίδια σε μια μεγάλη ποικιλία, με πιο συνηθισμένο το γνωστό σχέδιο του σκαραβαίου. Οι αρχαίοι Έλληνες, μέσω της επαφής τους με τους Αιγυπτίους υιοθέτησαν το στρογγυλό αυτό κόσμημα, όμως η έλλειψη σε χρυσό επέβαλλε την κατασκευή τους από άλλα πολύτιμα μέταλλα (όπως χαλκός και ασήμι). Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ακολούθησαν συγκεκριμένο μοτίβο σχεδίασης και διακόσμησης, ενώ κυριάρχησαν οι απεικονίσεις από τη μυθολογική παράδοση και τα γεωμετρικά σχέδια (πχ μαίανδρος).

verorama.grΙδιαίτερη κατηγορία δαχτυλιδιών αποτελούν αναμφίβολα οι βέρες και τα μονόπετρα, που συμβολίζουν την ένωση ενός ζευγαριού και την αέναη αγάπη. Η ιστορία της βέρας χάνεται στο χρόνο ενώ πιθανολογείται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο, όπου το κυκλικό σχήμα συμβόλιζε την αιωνιότητα. Στην Αγγλία, κατά τον Μεσαίωνα, φορούσαν τη βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι φλέβες του αριστερού χεριού οδηγούν κατευθείαν στην καρδιά. Φορώντας το δαχτυλίδι σε αυτό το σημείο, το ζευγάρι «ένωνε τις καρδιές του». Πριν τη βέρα, όμως, το δάχτυλο της υποψήφιας νύφης θα στολίσει το μονόπετρο. Το πρώτο μονόπετρο της ιστορίας λέγεται ότι προσφέρθηκε το 1477 από το Δούκα Μαξιμιλιανό της Αυστρίας στη Μαρία της Βουργουνδίας. Τα διαμάντια, τα δάκρυα των θεών σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, είναι η πιο αγαπημένη πέτρα των γυναικών και η πιο συνηθισμένη στο δαχτυλίδι της υπόσχεσης γάμου. Τα μονόπετρα με πολύτιμους λίθους έγιναν δημοφιλέστατα κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Σταυροί

Ο σταυρός ως σύμβολο της πίστης στο Χριστιανισμό ξεκίνησε να φοριέται στο λαιμό γύρω στο 2ο αιώνα μ.Χ. Τις περισσότερες φορές, οι σταυροί προσφέρονται από το νονό και τη νονά στο νεοφώτιστο κατά την τελετή της βάφτισης ή ως δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, ως ένδειξη βαθειάς αγάπης και της επιθυμίας να είναι προφυλαγμένο από κακοτοπιές και δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια, οι αντρικοί σταυροί, αλλά κυρίως οι γυναικείοι σταυροί, έχουν εκμοντερνιστεί στην τεχνοτροπία και στο σχεδιασμό τους αποτελώντας κόσμημα.

Κολιέ

Το κολιέ και τα μενταγιόν είναι το κόσμημα που στολίζει το γυναικείο λαιμό. Με ιστορία 40.000 χρόνων και πολλές αλλαγές στην τεχνοτροπία και στα υλικά κατασκευής του, αποτελεί εκείνο το κομμάτι της γυναικείας κοσμηματοθήκης που καθορίζει το στυλ. Από τα πιο κλασικά κολιέ με μαργαριτάρια μέχρι τα πιο αγαπημένα με καρδιές ή με ονόματα, τα κολιέ αποτελούν λατρεία. Η μόδα του 21ου αιώνα επιτάσσει να συνδυάζονται και να φοριούνται πολλά μαζί, σε συνδυασμούς (παραδείγματός χάριν κολιέ με ματάκια και σταυρουδάκια ή κολιέ με καρδιές και βέλη) ή όπως ορίζει η διάθεσή σας.

Βραχιόλια

Το 2008, Ρώσοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα σπήλαιο στη Σιβηρία το πρώτο βραχιόλι, κατασκευασμένο από ανθρώπινο οστό. Η ιστορία του κοσμήματος αυτού που ντύνει με μοναδικό τρόπο τους γυναικείους αλλά και τους ανδρικούς βραχίονες χάνεται μέσα στους πολιτισμούς και στην ιστορία, μέχρι να φτάσουμε στα σημερινά πολυαγαπημένα βραχιόλια. Βραχιόλια με ονόματα ή με καρδιές ή τα πολυαγαπημένα βραχιόλια με κορδόνια (που μπήκαν δυναμικά στη μόδα τα τελευταία χρόνια), ο κανόνας είναι ένας. Αφήστε τα να σας αλλάξουν τη διάθεση. Μπορούν.

Σκουλαρίκια

Υπάρχουν 9 διαφορετικά σημεία στα οποία μπορείς να κάνεις τρύπα στο αυτί σου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα πρώτα σκουλαρίκια εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο και συνδέονται με θρησκευτικές συνήθειες και πεποιθήσεις. Τα σκουλαρίκια έγιναν πολύ δημοφιλή από τους άγγλους ευγενείς κατά την αναγέννηση, ως δείγμα οικονομικής ευρωστίας και ανώτερης κοινωνικής τάξης. Στις μέρες μας, αποτελούν γυναικεία αλλά και ανδρική αγάπη (κυρίως τα καρφωτά σκουλαρίκια), ενώ αποτελούν και τρόπο έκφρασης των εφήβων.