Γενέθλιοι λίθοι … για κάθε μήνα !

Πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι, πέτρες που ακτινοβολούν το φως το ήλιου και λάμπουν χαρίζοντας χαμόγελα σε κάθε γυναίκα. Κοσμούν δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, μενταγιόν και βραχιόλια. Ανεξάρτητα από το κόστος τους, οι λαμπερές αυτές πέτρες έχουν αξία. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι είχαν μαγικές ιδιότητες, ενώ τους απέδιδαν ακόμη και θεραπευτικές δυνάμεις. Η ενέργεια που κλείνουν μέσα τους μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες, να δώσει σημάδια για τα μελλούμενα και να αποτρέψει και να απομακρύνει το κακό. Στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό γύρω στο 3000 πΧ δίνονταν μάλιστα και θεϊκές ιδιότητες στις πέτρες αυτές με την απόκοσμη λάμψη. Κάπως έτσι (μπορούμε να υποθέσουμε) κατέκτησαν την κοσμηματοποιΐα.

ΔαχτυλίδιαΟι πέτρες αυτές ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες από τους γεωλόγους, ανάλογα με την καθαρότητα, τη σπανιότητά και κατ’ επέκταση την αξία τους. Τα διαμάντια, τα ζαφείρια, τα ρουμπίνια και τα σμαράγδια αποτελούν τους πολύτιμους λίθους, ενώ όλες οι υπόλοιπες πέτρες συγκαταλέγονται στους ημι-πολύτιμους. Μια ιδιάζουσα κατηγορία λίθων είναι οι γενέθλιοι λίθοι. Πρόκειται για πέτρες που συνδέονται με τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Η γέννηση της θεωρίας για τους γενέθλιους λίθους μας μεταφέρει πολύ πίσω, στο βιβλίο της Εξόδου, σε ένα κεφάλαιο του οποίου περιγράφονται δώδεκα λίθοι που είναι κεντημένοι στο επιστήθιο κάλυμμα του Ααρών. Σύμφωνα με το απόσπασμα αυτό, οι λίθοι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν στο χτίσιμο της Νέας Ιερουσαλήμ. Κάθε πέτρα συνδέεται με ξεχωριστές ιδιότητες, χαρακτηριστικά και ενέργεια και κατ’ επέκταση οι γεννημένοι κάθε μήνα έχουν αυτά τα γνωρίσματα στο χαρακτήρα τους.

Η επιλογή, λοιπόν, ενός δώρου που εκφράζει τη θεωρία για τους γενέθλιους λίθους είναι μια πρωτότυπη ιδέα. Είτε επιλέξετε ένα ζευγάρια σκουλαρίκια, είτε ένα δαχτυλίδι με περίτεχνο δέσιμο είτε ένα μενταγιόν, η αγαπημένη σας θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για ένα απλό δώρο. Είναι το ενδιαφέρον που δείξατε για να της κάνετε δώρο κάτι ξεχωριστό.

  • Ιανουάριος

Γρανάτης. Με χρώμα γεμάτο πάθος, ο γρανάτης είναι ένας υπέροχος ημι-πολύτιμος λίθος. Το έντονο κόκκινο του τού έδωσε το όνομα αυτό. Garnet ονομάζεται ο λίθος στα αγγλικά, χάρη στο βαθύ κόκκινο του, όπως αυτό των σπόρων ενός ροδιού. Ο γρανάτης είναι σύμβολο της φιλίας, της ειλικρίνειας, της πίστης στις σχέσεις και της αφοσίωσης. Κάποιοι, επίσης, τού αποδίδουν την ιδιότητα να απομακρύνει την κατάθλιψη, να κρατά μακριά τους εφιάλτες κατά τη διάρκεια του ύπνου και να χαρίζει επιτυχία σε μια επιχείρηση.

  • Φεβρουάριος

Αμέθυστος. Με χρώμα δελεαστικό όσο και η μυθολογική ιστορία για τη γέννησή του. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, η Αμέθυστος, μια νεαρή και όμορφη κοπέλα εξόργισε το θεό Διόνυσο, όταν αυτός ήταν μεθυσμένος με κόκκινο κρασί. Η θεά Άρτεμις για να την βοηθήσει να γλιτώσει, τη μεταμόρφωσε σε μια λευκή και λαμπερή πέτρα. Όταν ο Διόνυσος συνειδητοποίησε τί είχε συμβεί, έκλαψε, τα δάκρυά του κύλησαν στο ποτήρι με το κρασί και αυτό του έπεσε από τα χέρια. Η λευκή πέτρα βάφτηκε από το κρασί, αποκτώντας αυτό το σαγηνευτικό μωβ λιλά που εντυπωσιάζει. Η πέτρα αυτή συμβολίζει την ειρήνη, την ηρεμία και την προστασία, ενώ συμβάλλει και στην επίλυση των προβλημάτων, αυξάνοντας την πνευματικότητα και την ευστροφία.

  • Μάρτιος

Αιματίτης: Ένα ορυκτό, του οποίου το όνομα κατοχύρωσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα, πιστευόταν ότι τα κοιτάσματα αιματίτη ήταν πεδία μαχών, όπου το αίμα όσων πολέμησαν σκλήρυνε σε στρώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο ημι-πολύτιμος αυτός λίθος.  Ο αιματίτης εμπνέει την ειρήνη στους ανθρώπους, φέρνει ισορροπία και ενισχύει την ανάπτυξη της πνευματικότητας αυτού που τον φοράει.

  • Απρίλιος

Διαμάντι. Ο πιο αγαπημένος πολύτιμος λίθος όλων των γυναικών, χάρη στη μοναδική λάμψη και την αξία του. Τα δάκρυα των θεών στη Γη -όπως ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα διαμάντια- είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων διαδικασιών στο εσωτερικό της Γης. Είναι η πέτρα που συμβολίζει σε απόλυτο βαθμό την αιώνια αγάπη και πίστη, την επιμονή και το κουράγιο.

  • Μάιος

Σμαράγδι. Ένας συναρπαστικός πολύτιμος λίθος με ένα μαγευτικό πράσινο χρώμα. Η εκπληκτική ακτινοβολία του υπόσχεται καλή τύχη και ενισχύει την ευημερία, σύμφωνα με τις αρχαίες γραφές των Ινδών. Συμβολίζει τη γονιμότητα, την αναγέννηση και την καλοσύνη, ενώ ενισχύει τη μνήμη και την εξυπνάδα.

  • Ιούνιος:

Φεγγαρόπετρα. Η πέτρα ονομάζεται και αρχόντισσα των ουρανών. Η φεγγαρόπετρα  συνδέεται (όπως λέει και το όνομά της) με το φεγγάρι και τις διάφορες φάσεις του, ενώ οφείλει το όνομά της στο μυστήριο λαμπύρισμα και το παιχνίδι με το φως. Ενισχύει την αγάπη, τα τρυφερά συναισθήματα και τη χαρά του έρωτα, ενώ έχει τη δύναμη να ξαναενώσει χωρισμένους.