Θέλεις να γίνεις συγγραφέας; Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Το ταλέντο της γραφής είναι ένα σπάνιο δώρο που γοητεύει όποιον το δέχεται, όμως δεν μπορεί πάντα να μετουσιωθεί σε επιτυχία. Οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων είναι χιλιάδες και πόσο μάλλον σε μια μικρή αγορά με περιορισμένο αναγνωστικό κοινό όπως η ελληνική, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός. Έτσι, οι πιθανότητες για ένα συγγραφέα όχι μόνο να γνωρίσει εμπορική επιτυχία αλλά και απλά να εκδοθεί είναι μικρές. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα αυτοσκοπός, αν όμως θέλετε να το προσπαθήσετε, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κάποια πράγματα.

 

Καταρχάς, στην Ελλάδα της κρίσης, όπου οι πωλήσεις των βιβλίων πέφτουν και οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, επιλέγονται συνήθως κατηγορίες βιβλίων που θεωρούνται ως πιο σίγουρες λύσεις. Τα ρομαντικά βιβλία που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες και τα αστυνομικά μυθιστορήματα που προτιμούν κατά κύριο λόγο οι άντρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των βιβλίων που εκδίδονται και προωθούνται από τους εκδότες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσετε τι θα γράψετε με βάση αυτό, αφού μόνο μια πηγαία έμπνευση θα μετατραπεί σε ένα καλό έργο που θα έχει ζήτηση από τους εκδοτικούς οίκους και τους αναγνώστες.εκδοση βιβλιων

 

Ό, τι και να γράψετε πάντως, σημαντικό είναι να στείλετε το πόνημά σας σε συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους, των οποίων το προφίλ ταιριάζει με το βιβλίο σας. Ακόμα και αν έχετε ασχοληθεί με το δημοφιλές αστυνομικό μυθιστόρημα, αν δεν απευθυνθείτε σε οίκο που ασχολείται με αυτό εντατικά, δεν έχετε ελπίδες. Αντίστοιχα, ακόμα και αν έχετε γράψει κάποιο είδος βιβλίου που έχει εξειδικευμένο κοινό, όπως ένα βιβλίο ψυχολογίας, αν βρείτε κάποιον οίκο που ειδικεύεται στα βιβλία ψυχολογίας, τότε μπορείτε να έχετε προσδοκίες ότι θα δοθεί προσοχή στο τι γράψατε.

 

Μια κατηγορία βιβλίων, για την οποία πρέπει αν σκεφθείτε πολύ αν θέλετε να ασχοληθείτε, είναι τα παιδικά βιβλία. Πλέον τα παιδιά δεν διαβάζουν πολύ, οπότε οι εκδοτικοί οίκοι δεν επενδύουν πολύ σε αυτά και εκδίδουν λίγους τίτλους. Σε αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλει και το γεγονός πως τα παιδικά βιβλία χρειάζονται πόρους, αφού δεν πληρώνεται μόνο ο συγγραφέας αλλά επίσης και ο εικονογράφος, οπότε οι εκδοτικοί οίκοι διστάζουν να κάνουν το βήμα.paidiko-vivlio

 

Τέλος, με την επέλαση των ebooks έχουν αλλάξει και τα δεδομένα στην τύπωση και την προώθηση των βιβλίων. Αν είστε κάποιος άγνωστος συγγραφέας, μπορεί να σας ζητηθεί να χρηματοδοτήσετε εσείς την έκδοση του βιβλίου σας και αυτή η πρακτική έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Τα έξοδα φυσικά για κάτι τέτοιο είναι πολλά, όμως το ebook μπορεί να σας σώσει από αυτή την άποψη. Αν δεν έχετε να πληρώσετε τη διαδικασία του τυπογραφείου, αλλά μόνο της προώθησης και της διαφήμισης, το κόστος είναι πολύ μικρότερο, οπότε ίσως πρέπει το λάβετε υπόψη. Ακόμα και αν το ebook δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας, όπως στο εξωτερικό, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η μόδα θα έρθει και εδώ σύντομα. Οπότε, ειδικά αν δεν έχετε άλλη επιλογή, ίσως αυτός είναι ένας τρόπος να αποκτήσετε φανατικούς υποστηρικτές και να εδραιωθείτε σιγά σιγά στο λογοτεχνικό στερέωμα.