ενοικίαση αυτοκινήτου

Ενοικίαση αυτοκινήτου με leasing: Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζετε

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αντί για αγορά την ενοικίαση αυτοκινήτου. Η μακροχρόνια μίσθωση, το γνωστό σε όλους leasing, αντίθετα με μια παλιά διαδεδομένη αντίληψη, δεν είναι μόνο για τις εταιρείες. Ο μύθος αυτός δημιουργήθηκε, επειδή στις εταιρείες το μίσθωμα υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκπίπτει του φόρου, κάτι που δεν συμβαίνει στους ιδιώτες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν και οι ιδιώτες να επωφεληθούν από μια τέτοια επιλογή αντί για αγορά αυτοκινήτου. Ας δούμε παρακάτω πότε συμφέρει το leasing και τι πρέπει να προσέξετε, αν αποφασίσετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο με αυτή τη μέθοδο.

Τι περιλαμβάνει το μίσθωμα στο leasing;

Με το leasing νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα (συνήθως από ένα έως πέντε έτη) και ως αντίτιμο πληρώνετε στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων μηνιαίως ένα ποσό. Το ποσό αυτό εξαρτάται από το είδος του αυτοκινήτου, αλλά το τεράστιο πλεονέκτημά του είναι ότι περιλαμβάνει τα πάντα. Τη συντήρηση, την ασφάλεια, τα τέλη κυκλοφορίας και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη για το αυτοκίνητο εκτός από τη βενζίνη.

Ποια είναι τα οφέλη του leasing;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι πλέον στους δρόμους των μεγάλων πόλεων κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα που έχουν μισθωθεί μακροχρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος ανακάλυψε ότι τα πλεονεκτήματα του leasing σε σχέση με την αγορά του αυτοκινήτου είναι ασύγκριτα. Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτου έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Ο ενοικιαστής μπορεί να έχει συνεχώς καινούριο αυτοκίνητο, αφού μπορεί να το αλλάζει ανάλογα με τη διάρκεια του συμβολαίου του.
  • Το μηνιαίο ποσό μισθώματος είναι πολύ προσιτό.
  • Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα του αυτοκινήτου, οπότε τελικά τα συνολικά έξοδα του αυτοκινήτου είναι αντίστοιχα ή και λιγότερα με την αγορά αυτοκινήτου.
  • Ο ενοικιαστής δεν έχει κανένα άγχος για πιθανά έξοδα και βλάβες στο αυτοκίνητο που μπορεί να εμφανιστούν, αφού δεν τα πληρώνει αυτός.
  • Η δυνατότητα μεταπώλησης δεν είναι κάτι που αγχώνει τον ενοικιαστή, όπως τον αγοραστή αυτοκινήτου.
  • Στις εταιρείες και τους ελεύθερους επαγγελματίες το μηνιαίο μίσθωμα μπορεί να περαστεί στα έξοδά τους και να εκπέσει του φόρου, κάτι που δεν συμβαίνει στην αγορά αυτοκινήτου.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν υπογράφετε συμβόλαιο για ενοικίαση αυτοκινήτου

Φυσικά, όπως πάντα όταν υπογράφετε ένα συμβόλαιο, έτσι και στο leasing πρέπει να προσέξετε ορισμένα σημεία:

  • Εξετάστε τι περιλαμβάνει η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου και αν η εταιρεία αναλαμβάνει τις δαπάνες του service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπαίνει όριο στα χιλιόμετρα που μπορείτε να κάνετε ετησίως. Θα πρέπει να υπολογίσετε αν αυτό σας καλύπτει, γιατί αλλιώς η αποζημίωση που θα κληθείτε να καταβάλλετε ενδέχεται να είναι μεγάλη.
  • Το ύψος του μηνιαίου μισθώματος εξαρτάται από τη διάρκεια της ενοικίασης. Όσο αυτή αυξάνεται, τόσο χαμηλότερο θα είναι το ποσό.
  • Στο αρχικό συμβόλαιο θα καθορίσετε και τι θα γίνει μετά το πέρας αυτής της διάρκειας. Μπορείτε έπειτα να αγοράσετε το αυτοκίνητο, να το επιστρέψετε στην εταιρεία ή να έχετε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσετε τότε και όχι εξαρχής το τι θα κάνετε.

Ευχαριστούμε την Kosmos Car Rental για τις πολύτιμες πληροφορίες.