Ενεχυροδανειστηριο.gr - Χρυσός Ζύγισμα

4 λάθη στην αγορά χρυσού

Η πώληση και η αγορά χρυσού είναι πολύ διαδεδομένοι κλάδοι που ανθούν σε περιόδους κρίσης. Ο χρυσός θεωρείται ένα ανταλλακτικό μέσο με μεγάλη σταθερότητα. Ενώ βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του καθορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ισχύει για όλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δυνατότητα κερδοσκοπίας να είναι εξαιρετικά μικρή. Ο χρυσός μπορεί να πωληθεί είτε ως ράβδος, είτε ως λίρα. Όμως εμπορική αξία έχουν και τα κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα από χρυσό. Η αγοραπωλησία ράβδων χρυσού γίνεται σε συγκεκριμένες τράπεζες. Όμως άλλα χρυσά τιμαλφή, όπως οι λίρες Αγγλίας και τα χρυσά κοσμήματα πωλούνται και στα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού. Η αγορά χρυσού και η πώληση χρυσού στα ενεχυροδανειστήρια μπορεί να γίνει βοηθητική σε περίοδο ανάγκης αρκεί να γνωρίζετε ποια λάθη να αποφύγετε. Προσέξετε τα τέσσερα βασικά παρακάτω.

 

Αγορά χρυσού σε περιόδους κρίσης

Η αγορά χρυσού από τα ενεχυροδανειστήρια και η περαιτέρω μεταπώλησή της σε ιδιώτες ανθεί σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που έζησε η Ελλάδα την περίοδο 2010-2018. Ωστόσο, σε περιόδους κρίσης η τιμή του χρυσού ανεβαίνει, καθώς όλοι στρέφονται στο χρυσό ως σταθερό μέσο συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι τα τιμαλφή που θα θελήσετε να αγοράσετε από το ενεχυροδανειστήριο θα είναι πολύ πιο ακριβά αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αντίθετα, όταν η τιμή του χρυσού πέφτει, η συγκυρία είναι κατάλληλη για επενδύσεις με αγορά χρυσών λιρών και κοσμημάτων.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Ζυγισμα Χρυσού Κοσμήματος

 

Ενεχυροδανειστήρια χωρίς τιμή χρυσού αναρτημένη

Όπως προαναφέρθηκε, η τιμή χρυσού καθορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Συνεπώς, για να τη γνωρίζετε, θα πρέπει να συνεργαστείτε με κάποια επιχείρηση που έχει αναρτημένη την τρέχουσα τιμή χρυσού σε εμφανές σημείο. Αν δεν την έχει, υπάρχει πιθανότητα να θέλει να την αποκρύψει και να κερδοσκοπήσει εις βάρος του καταναλωτή.

 

Αγορά κοσμημάτων μόνο στο βάρος τους σε χρυσό

Η αντίστροφη περίπτωση ισχύει όταν ο καταναλωτής θέλει να πουλήσει κάποιο χρυσό κόσμημα στο ανταλλακτήριο χρυσού. Τότε, θα πρέπει να είναι προσεκτικός μήπως η επιχείρηση αγοράσει το κόσμημα μόνο με βάση το βάρος του σε χρυσό. Υψηλότερη τιμή θα πετύχει αν συνεργαστεί με μια επιχείρηση που λαμβάνει μεν υπόψη την τιμή του χρυσού, αλλά ταυτόχρονα υπολογίζει και την αξία του κοσμήματος με βάση το ιδιαίτερο σύνολό του ως ένα κομμάτι τέχνης.

 

Ενεχυροδανειστηριο.gr - Αγορά χρυσού

 

Η λίρα Αγγλίας δεν είναι σφραγισμένη

Ο κύριος όγκος της αγοραπωλησίας των λιρών Αγγλίας γίνεται στο βρετανικό νομισματοκοπείο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, οπότε είναι και σφραγισμένες. Αν, όμως, γίνει σε ανταλλακτήριο χρυσού ή ενεχυροδανειστήριο, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αν η λίρα δεν είναι σφραγισμένη, τότε ενδέχεται να έχει χτυπήματα και αλλοιώσεις που μειώνουν την αξία της. Το πιστοποιητικό γνησιότητας είναι επίσης κάτι που ανεβάζει πολύ την αξία της.