τηλεκατευθυνομενα heliland

Τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα είναι για λίγους και εκλεκτούς

Οι εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας των και ειδικά οι ασύρματες επικοινωνίες αλλάζουν και το τοπίο… και στα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια και τα RC μοντέλα. Τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα μάλιστα έχουν ωφεληθεί πολλαπλά από τις εξελίξεις στα drones και πλέον πολλά παιχνίδια προσφέρουν μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας που εξομοιώνει τις πραγματικές πτήσεις.

 

Αλλά υπάρχει ένας ακόμα λόγος που τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα είναι για λίγους και εκλεκτούς. Όπως και τα πραγματικά ελικόπτερα, τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα βασίζονται σε μια πολύπλοκη αεροδυναμική που εξαρτάται από την κίνηση δύο στροφείων, εκ των οποίων το βασικό περιστρέφεται σε διαφορετικά επίπεδα κατ’ επιλογή.rc helicopters

 

Τα αεροπλάνα και τα μοντέλα τους, φερ’ ειπείν, είναι πολύ πιο απλά με τους κινητήρες να επιταχύνουν το αεροσκάφος και ο αέρα που περνάει από τα φτερά τους να ανυψώνει το αεροσκάφος. Αντίθετα, στα ελικόπτερα, η βασική έλικα είναι κινητήρας και φτερό μαζί, στην ουσία ένα περιστρεφόμενο φτερό.

 

Αυτό σημαίνει ότι ο χειρισμός ενός τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου δεν είναι εύκολη υπόθεση αν τα απλά μοντέλα κάνουν την δουλειά λίγο πιο απλή για το χειριστή. Τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα διακρίνονται με βάση τον κινητήρα και το καύσιμο όπως όλα τα τηλεκατευθυνόμενα, τον μηχανισμό της έλικας, το χειριστήριο και φυσικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών όπως το βεληνεκές, η αυτονομία και τα διάφορα υποσυστήματα.

 

Στην πιο σύνθετη περίπτωση, αυτή του μοντέλου ενός ελικοπτέρου Chinook, υπάρχουν δύο οριζόντια στροφεία με μεταβλητό επίπεδο που περιστρέφονται αντίθετα. Τα στροφεία ανυψώνουν σχεδόν ξεχωριστά το μπροστά και το πίσω μέρος του ελικοπτέρου ενώ  η αντίθετη περιστροφή τους αποτρέπει την περιστροφή του αεροσκάφους. Η ρύθμιση της γωνίας περιστροφής καθορίζει την ταχύτητα του αεροσκάφους ενώ η σχέση μεταξύ των δύο ελίκων το αν θα στρίψει αριστερά ή δεξιά.

 

Με απλά λόγια, μην ξεκινήσετε από ένα Chinook, διαλέξτε κάτι πιο απλό.

 

Και ο πιο απλός τύπος ελικοπτέρου είναι το κλασσικό ελικόπτερο που ξέρουμε με το κάθετο και οριζόντιο στροφείο. Ένα τέτοιο ελικόπτερο είναι πιο εύκολο να αγοραστεί, να συντηρηθεί και τελικά να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς λόγους.

 

Με τον καιρό μπορούμε να προχωρήσουμε και σε πιο σύνθετες επιλογές με ρυθμιζόμενη γωνία περιστροφής, δεξαμενές καυσίμου, σταθεροποιητικά πτερύγια, μηχανές εσωτερικής καύσης.

 

Πολλά μοντέλα είναι αναβαθμίσιμα σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και προσφέρονται για όσους θέλουν να ξεκινήσουν και είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουν το χόμπι.

rc helicopters

Τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε συντήρηση και δεν θα πρέπει να πετάνε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες αν και κάποια είναι σχεδιασμένα ακριβώς γι’ αυτό. Η επαφή με το νερό, η υγρασία και η ζέστη μπορούν να φθείρουν τα μηχανικά τους μέρη και να προκαλέσουν οξείδωση σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε τα μέρη αυτά κατά την αποσυναρμολόγηση ώστε το καθένα να λαμβάνει την προστασία που χρειάζεται

 

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα ατυχήματα κατά τις πτήσεις. Δυστυχώς, η βαρύτητα δεν συγχωρεί και οι πτώσεις σημαίνουν έξοδα και ταλαιπωρία. Ευτυχώς πολλά χειριστήρια διορθώνουν τα λάθη των χειριστών ή προειδοποιούν εγκαίρως.

 

Μαθαίνοντας το χειρισμό είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε για τις βασικές αρχές πτήσης κάθε ελικοπτέρου (είναι διαφορετικές για κάθε τύπο), να ενημερωθείτε όσο καλύτερα  γίνεται και μετά να βγείτε στους αιθέρες. Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία μάθησης θα είναι πιο σύντομη και αποφευχθούν τα ατυχήματα.