κατασκευη γηπεδου τεννις

Κατασκευή γηπέδου τέννις με χώμα: πώς γίνεται βήμα προς βήμα

Η κατασκευή γηπέδου τέννις με χωμάτινη επιφάνεια έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το χωμάτινο γήπεδο παρέχει την καλύτερη αντικραδασμική προστασία στους αθλητές, ενώ δίνει τη δυνατότητα για εντυπωσιακούς πόντους μεγάλης διάρκειας, στους οποίους η υπομονή ανταμείβεται. Παράλληλα, διαθέτει δύο χαρακτηριστικά που δεν τα συναντούμε σε καμία άλλη επιφάνεια. Αφενός, δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβητούμενες μπαλιές, αφού το αποτύπωμα της μπάλας πάνω στο χώμα δείχνει ξεκάθαρα σε ποιον ανήκει ο πόντος, και αφετέρου δημιουργεί ένα γοητευτικό θέαμα με τους αθλητές να μπορούν να γλιστρήσουν πάνω στην αγωνιστική επιφάνεια, για να προλάβουν ακόμα και αδύνατες μπαλιές. Πώς γίνεται, λοιπόν, η κατασκευή χωμάτινου γηπέδου τέννις;

 

Επιλογή χώρου

Η επιλογή χώρου για την κατασκευή του γηπέδου πρέπει να πληροί τα ίδια κριτήρια με όλα τα γήπεδα τέννις, δηλαδή να υπάρχει διαθέσιμο εμβαδόν 36,57 μέτρα μήκος και 18,27 μέτρα πλάτος, μέσα στα οποία θα βρίσκεται ο κυρίως αγωνιστικός χώρους που είναι 23,77 μέτρα και πλάτος 10,97 μέτρα σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία αντισφαίρισης. Η επιφάνεια πρέπει να είναι επίπεδη και ομαλή και ο προσανατολισμός ιδανικά να είναι από το βορρά προς το νότο.

Κατασκευή υπόβασης

Στην κατασκευή γηπέδου τέννις που θα επιστρωθεί με χώμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά η εκσκαφή και τα περιμετρικά τοιχώματα να ενισχυθούν με σκυρόδεμα, ειδικά στην περίπτωση που το έδαφος είναι σαθρό. Ο πυθμένας του γηπέδου συμπιέζεται με οδοστρωτήρα και τοποθετείται σύστημα αποστράγγισης για τα όμβρια ύδατα.

Κατασκευή επιφάνειας

Η προετοιμασία για την υποδοχή της χωμάτινης επιφάνειας στο γήπεδο περιλαμβάνει τη διάστρωση επάλληλων στρωμάτων από διάφορα υλικά, τα οποία εγγυώνται τη σταθερότητα αλλά και την ελαστικότητα του αγωνιστικού χώρου. Το πρώτο στρώμα αποτελείται από χαλίκι σε 15 εκατοστά ύψος και στη συνέχεια τοποθετείται ελαφρόπετρα 5 εκατοστών, η οποία διαβρέχεται και συμπιέζεται με κύλινδρο. Η τελευταία επιφανειακή επίστρωση, η οποία είναι από κεραμιδόχωμα, λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί συμπίεση με οδοστρωτήρα και διαβροχή, για να γίνει καλύτερη πρόσμειξη των υλικών.

Διαγράμμιση

Η διαγράμμιση γίνεται από συνθετικό υλικό πάχους περίπου 5 εκατοστών. Οι γραμμές στερεώνονται πάνω στη χωμάτινη επιφάνεια σε μεταλλικά άγκιστρα.

Συντήρηση

Το πιο δύσκολο ίσως στάδιο στην κατασκευή ενός γηπέδου τέννις με χώμα δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η κατασκευή του αλλά η μετέπειτα συντήρησή του. Το χώμα πρέπει να παραμένει νωπό και καθαρό συνεχώς, διότι διαφορετικά θα καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτείται η διαβροχή του τουλάχιστον 3 φορές μέσα στην ημέρα, ενώ μετά το πότισμα χρειάζεται βούρτσισμα, για να είναι επίπεδη η επιφάνεια και να κατανέμεται σωστά το χώμα. Όποιος αναλάβει τη συντήρηση, θα πρέπει επίσης να καθαρίζει τακτικά το γήπεδο, ώστε να απομακρύνονται φύλλα, αλλά και να μεριμνά για ενδεχόμενες τρύπες και λακκούβες που θα πρέπει να γεμιστούν αμέσως, για να μη μεγαλώσουν. Μία φορά το χρόνο, μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, απαιτείται η αντικατάσταση ή η συμπλήρωση του υλικού.