Έφηβοι ντετέκτιβ σε δράση

Λατρεύουν να ανασηκώνουν το γιακά του μπουφάν τους, να φορούν την κουκούλα του, να ολοκληρώνουν την εμφάνιση με σκούρα γυαλιά και να κρύβονται στις σκιές. Οι έφηβοι στα παιχνίδια τους συχνά παίζουν το ρόλο του ντετέκτιβ με τους φίλους τους, σε μυστήρια που -τις περισσότερες φορές- οι ίδιοι σκηνοθετούν και επιλύνουν. Τους αρέσει να προβληματίζονται, να σκέφτονται τις πιθανότητες και να κρατούν σημειώσεις πάνω στα δεδομένα και τους ενόχους. Βλέπουν ταινίες για ντεντέκτιβ οργανωμένοι σε ομάδες και συναγωνίζονται ποιος θα λύσει πρώτος την υπόθεση. Ναι, λατρεύουν το μυστήριο!

Οι συγγραφείς αντιλήφθηκαν πολύ νωρίς την αγάπη των εφήβων για αυτές τις σκοτεινές υποθέσεις και έγραψαν βιβλία με εφήβους ντετέκτιβς, που συντρόφευαν και συντροφεύουν ακόμη και σήμερα πολλούς νέους. Η έφηβη Nancy Drew εμφανίστηκε το 1930 σε πολλά βιβλία  υπό την υπογραφή  της Carolyn Keene, με πραγματικό όμως συγγραφέα τον Edward Stratemeyer. Είναι ένα 16χρονο κορίτσι που ζει στην (φανταστική) πόλη River Weights με τον πατέρα της, το δικηγόρο Carson Drew. Διακρίνεται από μια ανεξαρτησία και ένα δυναμισμό, εξαιτίας του χαμού της μητέρας της. Περνάει τον περισσότερο χρόνο της λύνοντας μυστήρια, πολλά από τα οποία φτάνουν στα χέρια της ως υποθέσεις του πατέρα της. Τις περισσότερες φορές την βοηθούν οι φίλοι της Bess Marvin και George Fayne, αλλά και το αγόρι της Ned Nickerson. Οι φίλοι της την αποκαλούν «Supergirl» θέλοντας να τονίσουν την τόλμη της και το δυναμικό της χαρακτήρα, χωρίς βέβαια αυτά να υποσκελίζουν την κοριτσίστικη χάρη της.

Οι αδερφοί Frank και Joe Hardy είναι και αυτοί έφηβοι και κινούνται στο χώρο της περιπέτειας και των σκιών. Ζουν στην πόλη του Bayport μαζί με τον επαγγελματία ερευνητή πατέρα τους Fenton, τη μητέρα τους και τη θεία τους. Οι περισσότερες υποθέσεις που αναλαμβάνουν περιστρέφονται γύρω από υποθέσεις που αναλαμβάνει ο πατέρας τους -μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που αναγνωρίζοντας το ταλέντο τους τούς ζητάει την πολύτιμη βοήθεια τους. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές κινδυνεύουν και μπλέκουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, δεν κάνουν ποτέ πίσω. Ξέρουν ότι είναι πιο έξυπνοι και πιο τυχεροί από τους κακοποιούς που βρίσκονται στο δρόμο τους. Αναλαμβάνουν υποθέσεις φόνων, κλοπής διαμαντιών, ληστειών, απαγωγής αλόγων κούρσας και πολλές άλλες. Ως αποτέλεσμα, ζουν συνέχεια σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ίντριγκας.

Τα βήματα για να «μεταμορφωθεί» ένας έφηβος σε μυστικό ερευνητή είναι απλά. Αρχικά, πρέπει ο μικρός μας φίλος να βρει μια υπόθεση να ερευνήσει (ενημερώνοντας φυσικά τους γονείς του ή κάποιον ενήλικα). Στη συνέχεια, πρέπει να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες ∙ να μάθει να παίρνει αποτυπώματα, να ανακρίνει χωρίς να γίνεται αντιληπτός και να διεξάγει έρευνα. Απαραίτητα συμπληρώματα αποτελούν ένας μεγεθυντικός φακός και ένα σημειωματάριο για να καταγράφονται τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συγκεντρώνει. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να μελετώνται συνέχεια τα στοιχεία που συλλέγονται, να συγκεντρώνονται ίχνη όπως αποτυπώματα και τρίχες αλλά και καταθέσεις που μπορεί να σχετίζονται με την υπόθεση.

Μικροί μας φίλοι, φροντίστε να έχετε μια καθαρή εικόνα για τις υποθέσεις που ερευνάτε, ρωτώντας ακόμη και ανθρώπους που φαινομενικά δεν έχουν κάποια σύνδεση. Αν «κολλήσετε» σε κάποιο σημείο μη διστάσετε να ψάξετε στο διαδίκτυο για έμπνευση αλλά και να συμβουλευτείτε τους φίλους σας. Και πάντα να έχετε στο μυαλό σας να «φυλάτε τα νώτα σας».