Μεταχειρισμένα κινητά από το εξωτερικό: τι να προσέξετε κατά την αγορά τους

Η αλήθεια είναι ότι συχνά είναι οικονομικά ανέφικτο για πολλούς να αγοράσουν καινούριο κινητό και έτσι προσανατολίζονται στην αγορά μεταχειρισμένου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν αυτή την αγορά από κάποιο μεγάλο site του εξωτερικού, όπως Ebay ή το Amazon. Εκ πρώτης όψεως μια τέτοια κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί έξυπνη, ειδικά αν καταφέρετε να βρείτε σε αυτούς τους ιστότοπους προσφορές που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού δεν πρέπει να εντυπωσιαστείτε από τη ενδεχόμενη χαμηλή τιμή ενός μεταχειρισμένου κινητού που φαίνεται σε καλή κατάσταση από τη φωτογραφία. Πριν προχωρήσετε στη συναλλαγή, καλό θα ήταν να εξετάσετε μερικά ζητήματα που θα σας γλιτώσουν από κακοτοπιές και αρνητικές εκπλήξεις.

 

Από ποιο site?

Μην σπεύδετε να κάνετε μια αγορά από οποιοδήποτε site ή ακόμα και από κάποιον μεμονωμένο ιδιώτη. Sites, όπως το Ebay και το Amazon, μπορεί να κρατάνε κάποια προμήθεια, έχουν όμως προστασία καταναλωτή, αφού ουσιαστικά είναι μεσάζοντες μεταξύ του εμπόρου και του αγοραστή. Επιπλέον, εκεί μπορείτε να επιλέξετε από τους πολλούς εμπόρους κάποιον που έχει πολυετή παρουσία και καλές κριτικές από αρκετούς χρήστες.

αγορα μεταχερισμενου κινητου amazon

Συμβατότητα με την Ελλάδα

Όσο και αν σας αρέσει κάποιο από τα πολλά μεταχειρισμένα κινητά που πωλούνται σε αυτά τα sites, ελέγξτε ότι υπάρχει συμβατότητα με την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά δίκτυα. Καταρχάς, βεβαιωθείτε ότι δέχεται κάρτα SIM, κάτι που ισχύει αν το κινητό είναι τύπου GSM και όχι CDMA, όπως στα αμερικάνικα δίκτυα. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι το κινητό θα προσφέρει την ελληνική γλώσσα. Φυσικά, αν το αγοράσετε χωρίς τα ελληνικά, μπορείτε έπειτα σε κάποιο service κινητών να προσθέσετε τη γλώσσα ή το λογισμικό, όμως αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο και κάποια χρήματα, τα οποία φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίσετε στην τελική τιμή.

IMEI

Για να αποφύγετε την όχι και τόσο σπάνια πιθανότητα –όταν αγοράζετε μεταχειρισμένα κινητά από το εξωτερικό- να είναι κλεμμένη η συσκευή, ζητήστε τον αριθμό IMEI. Με αυτόν θα μπορείτε να μπείτε έπειτα σε κάποια από τις πολλές λίστες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, όπως το CheckESNfree, για να ελέγξετε μήπως το κινητό είναι κλεμμένο ή μπλοκαρισμένο.

imei

Μεταφορικά και τελωνείο

Πριν αγοράσετε το κινητό, πρέπει να ξεκαθαρίσετε από πού θα έρθει. Αν έρθει από χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε δεν θα έχετε δασμούς, κάτι που δεν ισχύει για χώρες εκτός Ε.Ε., όπου οι δασμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλοί. Αν το κινητό έρθει στην Ελλάδα με κάποια εταιρεία courier, τότε σίγουρα θα εκτελωνιστεί και θα πληρώσετε τους δασμούς. Αν έρθει με το συμβατικό ταχυδρομείο, τότε μπορεί και να μη γίνει αντιληπτό από το τελωνείο, όμως το σίγουρο είναι ότι θα αργήσει πολύ (εβδομάδες ή ακόμα και μήνες). Μάλιστα, αν το δέμα δεν έχει συγκεκριμένο αριθμό φορτωτικής, τότε μπορεί να χαθεί ή να κλαπεί στην πορεία. Συνεπώς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι είτε να αγοράσετε μεταχειρισμένο κινητό από χώρα εντός Ε.Ε. ή να μάθετε ποιοι είναι οι δασμοί και να τους συνυπολογίσετε στην τιμή.