χαλια mydesigndrops

Επάνω σε χαλιά, σε μαγικά χαλιά

Τα χαλιά αποτελούν αναμφίβολα στοιχεία που προσδίδουν στυλ και χαρακτήρα σε ένα χώρο. Προσθέτουν «πόντους» σε επίπεδο διακόσμησης και δημιουργούν ένα κλίμα γαλήνης και θαλπωρής σε κάθε χώρο. Στην αρχή της ιστορικής τους πορείας, αποτέλεσαν απλώς έναν τρόπο και ένα μέσο να προστατευθούν οι κάτοικοι του σπιτιού από το κρύο που κυριαρχούσε στο χώρο εξαιτίας της απουσίας πατώματος -σε πρώτη και πρώιμη φάση τα σπίτια δεν είχαν πατώματα. Αρκετά γρήγορα, όμως, η τεχνική της ύφανσής τους εξελίχθηκε και βελτιώθηκε και τα χαλιά έγιναν έργα τέχνης, συμβολίζοντας και την κοινωνική δύναμη και την εξουσία – αποτελούσαν άλλωστε περιουσιακό στοιχείο ευγενών και πλουσίων.

Οι νοικοκυρές αγαπούν τα χαλιά τους (είτε είναι μοντέρνα χαλιά είτε κλασικά) γιατί προσδίδουν κομψότητα και στυλ σε κάθε χώρο. Για το λόγο αυτό επιλέγουν να αγοράσουν μοναδικά κομμάτια, που αποτελούν οικογενειακή περιουσία και (πολλές φορές) κληροδοτούνται από μάνα σε κόρη. Αντίθετα με τις νοικοκυρές, τα παιδιά δε βλέπουν την ώρα να έρθει ο χειμώνας και να στρωθούν και πάλι τα χαλιά, για τη ζεστασιά και την ανεμελιά που νιώθουν όταν κυλιούνται στις αφράτες και μαλακές επιφάνειές τους.

χαλια mydesigndropsΗ αγορά και η επιλογή των σωστών χαλιών, για τους παραπάνω αλλά και πολύ περισσότερους λόγους, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αρκεί να υπολογίσουμε το εύρος και την ποικιλία που υπάρχει στο εμπόριο στον τομέα των χαλιών: χρώμα, υφή, σχήμα, μέγεθος, φιλοσοφία – κλασικά, μοντέρνα ή εφηβικά χαλιά, τρόπος κατασκευής -χειροποίητο ή μηχανής. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά που πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει υπ’ όψιν του. Οι παράγοντες είναι σίγουρα πολλοί και ένα λάθος μπορεί να αποβεί πιο καταστροφικό στο στυλ από την παντελή απουσία ενός χαλιού.

Ως προς την υφή τους, τα χαλιά κατατάσσονται σε είδη ανάλογα με το πέλος τους. Χωρίζονται, λοιπόν, σε φλοκάτες (τα γνωστά και ως χαλιά shaggy), σε μοκέτες ή χαλιά λεπτού πέλους και σε δερμάτινα χαλιά. Οι αγαπημένες σε όλους φλοκάτες, λόγω της ζεστασιάς της ύφανσης τους, είναι κατάλληλες για μπροστά από το τζάκι αλλά και για το σαλόνι. Επιπρόσθετα, είναι μια συνηθισμένη επιλογή για τα υπνοδωμάτια, επειδή χαρίζουν απλόχερα μια αίσθηση γαλήνης στο περπάτημα στα υπνοδωμάτια. Από την άλλη, οι μοκέτες (με το λεπτό τους πέλος) είναι μια σίγουρη και πιο ασφαλής επιλογή για τους πιο «πολυσύχναστους» χώρους του σπιτιού, καθώς διακρίνονται για την αντοχή τους και την ευκολία στην περιποίηση και στον καθαρισμό τους. Τα δερμάτινα χαλιά, τέλος, δεν ενδείκνυνται για σκληρή καθημερινή καταπόνηση (καθότι έχουν λεπτό και ευαίσθητο πέλος) και καλό θα ήταν να τοποθετούνται στην τραπεζαρία, χαρίζοντας της ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα κλασικό στυλ.

Ένα άλλο καθοριστικό κριτήριο πριν την αγορά ενός χαλιού είναι το χρώμα του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα χαλί ή μια μοκέτα σε χρώμα που δεν κολακεύει το χώρο, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την εμφάνιση αυτού. Μπορεί παραδείγματος χάριν να χαλάσει ένα άψογα διακοσμημένο και φροντισμένο δωμάτιο σε μουντό και καταθλιπτικό χώρο. Από τη άλλη, το ζητούμενο και επιθυμητό είναι να φωτιστεί ο χώρος και να διορθωθούν τυχόν ατέλειες και διακοσμητικά λάθη. Τα χαλιά με κριτήριο το χρώμα τους ταξινομούνται σε μονόχρωμα, πολύχρωμα και χαλιά με μοτίβα.