Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που θα δώσουν στις γευστικές σας απολαύσεις μία άλλη διάσταση

ελληνικα παραδοσιακα προιοντα

Είναι κάποια υλικά που τα προτιμάμε ιδιαιτέρως στα πιάτα μας. Αυτό, βέβαια, έχει ως αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων να τα βαριόμαστε και να μη μπορούν να μας δώσουν τίποτα επιπλέον στη γεύση μετά από τις χιλιάδες φορές που τα έχουμε δοκιμάσει, ώστε να αισθανθούμε ότι βιώνουμε μία ξεχωριστή εμπειρία. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια υλικά με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία θα δώσουν στη γεύση του φαγητού ή του ποτού μας κάτι το διαφορετικό που θα μας κάνει να το δούμε με άλλο μάτι. Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην κουζίνα μας;

 

Χυλοπίτες

χυλοπιτες

Οι χυλοπίτες είναι από τα πλέον δημοφιλή ελληνικά προϊόντα και μάλιστα όλοι σπεύδουμε να τις αγοράσουμε, όταν επισκεφτούμε κάποιο ορεινό χωριό, όπου πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα σε χονδρική τιμή. Πέρα από αυτή την αγορά, όμως, ελάχιστοι εντάσσουμε τις χυλοπίτες στην καθημερινή μας μαγειρική. Αν έχετε βαρεθεί τα ζυμαρικά και δεν ξέρετε πια με τι σάλτσα να τα συνδυάσετε για να πετύχετε μία ξεχωριστή γεύση, οι χυλοπίτες θα σας δώσουν τη λύση. Γευστικές, πολύ πιο θρεπτικές από τα ζυμαρικά, αφού έχουν και αυγό, μπορούν να συνδυαστούν πολύ ωραία με κρέας και να το νοστιμίσουν.

 

Κρόκος Κοζάνης

κροκος κοζανης

 

Ένα από τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο είναι ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς ελληνικό σαφράν. Αν δεν ξέρετε πλέον τι άλλο μπαχαρικό να βάλετε στα πιάτα σας και έχετε κουραστεί με την παρωχημένη μόδα της κανέλας, προσθέστε σαφράν στο φαγητό σας. Θα του δώσει αμέσως μία έντονη, χαρακτηριστική γεύση αλλά και ένα υπέροχο κίτρινο χρώμα που θα σας θυμίσει ινδική κουζίνα.

 

Μέλι

μελι

Είστε της άποψης ότι το μέλι συνδυάζεται με πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως τσάι και ψωμί; Κάνετε λάθος! Το μέλι μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη, δίνοντας στο γλυκό ή το ρόφημά σας τη ζεστή του γεύση και την κρεμώδη υφή του. Επιπλέον, είναι πολύ πιο υγιεινό από τη ζάχαρη σε όλα τα επίπεδα.

 

Τραχανάς

τραχανας

Όταν ήμασταν παιδιά, μπορεί ο τραχανάς να ήταν για εμάς από τα χειρότερά μας παραδοσιακά προϊόντα που αγόραζε η μητέρα μας από το χωριό, όμως τώρα που μεγαλώσαμε μπορούμε να τον εκτιμήσουμε. Όλοι μας έχουμε βαρεθεί το ρύζι, που έχει πλέον χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ και ψάχνουμε ένα θρεπτικό αλλά και υγιεινό συνοδευτικό για το κρέας, τη σαλάτα ή το ψάρι. Ο τραχανάς είναι μία εξαιρετική επιλογή.

 

Φάβα

φαβα

Οι διατροφολόγοι είναι κάθετοι: πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τα όσπρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ποιος το κάνει όμως; Ένας λόγος για αυτή τη δυσφορία μας απέναντι στα όσπρια είναι ότι τίποτα δεν μας αρέσει. Μήπως δεν χρειάζεται τα πράγματα να είναι έτσι; Ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης, η φάβα, είναι μία τέλεια εναλλακτική που στο εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ως κυρίως πιάτο, ορεκτικό ή ντιπ, η φάβα θα μας ενθουσιάσει πολύ περισσότερο από τη φασολάδα ή τις φακές.